Početna Svijet Erdogan: Oko 2 miliona Bošnjaka živi u Turskoj

Erdogan: Oko 2 miliona Bošnjaka živi u Turskoj

Izrazivši da je Turska u posljednja 2 vijeka ugostila milione ljudi koji su migrirali iz različitih razloga, Erdoan je rekao da “danas imamo oko 2 miliona građana bosanskog porijekla odnosno Bošnjaka u gotovo svakoj pokrajini naše zemlje. Ova braća i dalje održavaju čvrste veze sa svojom domovinom. Svaki negativan ili pozitivan razvoj događaja na Balkanu pomno pratite kao moja braća i sestre koje predstavljate . Dok nas neki događaji raduju, teške situacije izazivaju zabrinutost svih nas – rekao je.

Ističući da posebno mjesto u srcima nacije ima Bosna i Hercegovina, sa kojom su snažni odnosi održavani vijekovima, Erdoan je istakao da turski narod smatra svojom dužnošću da u svakom periodu historije stoji uz Bosnu i Hercegovinu i Bosance, bez obzira na okolnosti.

Ističući da je Turska mobilizirala sve svoje resurse tokom bosanskog rata, u kojem su se desili veliki masakri i zločini protiv čovječnosti, Erdoan je dodao:

– Od sada ćemo nastaviti da stojimo uz našu bosansku braću na mnogo jači i drugačiji način. Uložili smo i ulažemo sve napore da mirno okruženje uspostavljeno nakon rata bude trajno. Bosna i Hercegovina je multikulturalna i dali smo podršku bez ikakve diskriminacije za očuvanje etničkog identiteta i njegovu stabilizaciju. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka pred tužnim događajima kao onima koji su se desili u prošlosti u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci, Srbi i Hrvati također su imali koristi od ulaganja turskih kompanija – istakao je predsjednik Turske.

Naši radovi na autoputu Beograd – Sarajevo teku po planu

Napominjući da je Turska geografski balkanska zemlja, pored njenih ljudskih i kulturnih veza, predsjednik Erdogan je istakao da je nezamislivo da Turska okrene leđa na napore nekih zemalja da direktno interveniraniju i žele da mijenjaju granice na Balkanu.

– Mi to vidimo kao naše unutrašnje pitanje i preduzimamo i preduzimaćemo neophodne korake za rješavanje problema. Također znamo da napori Turske da održi mir i stabilnost na ovom geografskom području uznemiravaju neke krugove koji se hrane previranjima i haosom. Međutim, uprkos tome, mi nastavljamo raditi u BiH i cijelom Balkanu za dobrobit sviju – izjavio je.

Objašnjavajući da Turska ima širok spektar prisustva, od ulaganja turskih kompanija do aktivnosti institucija kao što su TIKA, Predsjedništvo za Turke u inostranstvu, Yunus Emre Institut, DEİK, od bankarskog sektora do univerziteta, Erdoan je rekao:

– Ukupna direktna ulaganja Turske u Bosnu i Hercegovinu trenutno premašuju 250 miliona dolara. Cilj nam je da našu bilateralnu trgovinu, koja je prošle godine bila 650 miliona dolara uprkos epidemiji, za kratko vrijeme povećamo na preko milijardu dolara. Sa našim nevladinim organizacijama, ruka pomoći našeg naroda stići će do najudaljenijeg kutka Balkana.Naši radovi na autoputu Beograd-Sarajevo, koji će dati veliki doprinos privredi regiona, napreduju po planu. Po našem mišljenju, ovo nije samo projekat puta, već i mirovni projekat u svim aspektima. Nedavno smo otvorili naš Generalni konzulat u Novom Pazaru. Sljedeće godine će biti pušten u promet i Tutinski put. Nadam se da ćemo ubrzati naše projekte u svim oblastima od vazdušnog saobraćaja do trgovine, industrije i obrazovanja.-

ASHA prodaja vozila