Početna Region Epidemiološke mjere u regionu – šta se smije, a šta ne smije

Epidemiološke mjere u regionu – šta se smije, a šta ne smije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje regiona pribjegavaju sličnim epidemiološkim, a neke su uvele i zabranu kretanja od večeri do ranih jutarnjih sati.

Na nivou Bosne i Hercegovine mjere se razlikuju maltene od lokalne zajednice do lokalne zajednice.

Poslije popuštanja mjera u Republici Srpskoj koje je uvedeno početkom marta, kada je ukinuta obaveza nošenja maski na otvorenom, ta obaveza je ponovo uvedena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklog vikenda Banjaluka je bila pod zabranom javnog okupljanja, dok je u Federaciji BiH, u Kantonu Sarajevo važila i cjelodnevna zabrana kretanja.

U FBiH na snazi je i policijski čas od 23 do pet časova ujutru.

Od srijede do ponedjeljka u Srbiji će režim rada i života biti kao proteklog vikenda, dakle neće raditi ništa osim prodavnica hrane, apoteka i pumpi.

U Hrvatskoj gdje se prosječno dnevno bilježi do 500 novozaraženih, važe epidemiološke mjere koje su prošle nedjelje produžene do 31. marta.

Do tog datuma važe mjere o zabrani okupljanja više od 25 osoba na jednom mjestu, a na privatnim okupljanjima najviše deset osoba iz najviše dva domaćinstva.

Javna okupljanja mogu trajati najduže do 22 sata, do kada mogu raditi prodavnice i ugostiteljski objekti, a i dalje važi zabrana održavanja svadbi.

Sportski događaji, takmičenja i treninzi mogu se održavati samo bez gledalaca i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemijskih mjera.

Između ostalog, preporuka je da se vjerski obredi, kad god je to moguće, prenose putem radio, TV programa ili na drugi način koji će omogućiti prisustvo vjernika.

I pored strogih mjera u Crnoj Gori nadležni najavljuju uvođenje potpunog “zaključavanja”.

Prehrambene prodavnice, tržni centri i saloni ljepote i frizeri mogu da rade od sedam do 20 časova.

Pored uobičajene obaveze nošenja zaštitnih maski, zabranjen je izlazak iz stanova i kuća od 21 do pet sati narednog dana.

Na snazi su i zabrane javnog okupljanja kao i posjeta u stanovima i kućama.

Takođe nisu omogućene ni posjete bolnicama i zatvorima, a zabranjen je boravak u parkovima i javim površinama namijenjenim za rekreaciju i sport.

U Sjevernoj Makedoniji je od prošle sedmice važi policijski čas od 22 do sutra ujutru u 5 sati na snazi policijski čas, a uveden je, jer širenje zaraze ugrožava zdravstveni sistem zemlje pošto je sve manje slobodnih bolničkih kreveta.

Tamošnja vlada je odlučila i o uvođenju dvonedjeljnog obaveznog karantina za sve koji dolaze iz afričkih zemalja.

Slovenci “pod mjerama” bar još mjesec dana, Mađari čak do kraja maja.

Stroge epidemijske mjere koje važe u Sloveniji koje je trebalo da traju do 18. marta, produžene su na još mjesec dana.

Policijski čas traje od 21 časa do šest ujutru, ali se razmatra mogućnost da se narednih nedjelja skrati za sat vremena zbog produženja dana, pa bi počinjao u 22.

Izuzetak od ove zabrane su dostava hrane, radnici hitnih službi, putovanje u tranzitu do susjednih država ili do mjesta stanovanja unutar zemlje,

Zabranjena su i sva javna okupljanja, proslave, svadbe, vjerske ceremonije.

Učenici osnovnih i srednjih škola vratili su se nedavno u školske klupe, sve prodavnice rade bez ograničenja ali uz pridržavanje mjera, dok je služenje jela i pića u restoranima i kafićima koji imaju terase moguć je samo u dva regiona u jugoistočnom delu zemlje.

Poslanici mađarskog parlamenta produžili su krajem februara vanredno stanje na još 90 dana, zabrana kretanja važi od 20 časova do pet ujutru.

Mjere koje važe u Mađarskoj do 22. marta obuhvataju zatvaranje svih prodvnica osim prehrambenih, apoteka i benzinskih pumpi.

Planira se da vrtići i osnovne škole budu otvorene tek 7. aprila, dok će onlajn nastava u srednjim školama i visokom obrazovanju nastaviti da se primjenjuje.

Nošenje maske je obavezno u svim ulicama i javnim površinama u stambenom naselju, a ako je moguće treba držati udaljenost od jednog i po metra.

Dozvoljena je i rekracija na otvorenom, gdje se mora držati fizička distnca od najmanje jednog i po metra, pa stoga parkovi i šume ostaju otvoreni.

Prošle nedjelje produženo je trajanje epidemioloških mjera u Austriji po kojima ugostiteljski objekti i hoteli ostaju zatvoreni, a prodavnice mogu da rade od 6 do 19 časova.

Popuštaju pravila za posjetu u bolnicama širom Austrije, a i negativan PCR test validan je 72 sata za korišćenje za odlazak kod frizera, masera ili posjetu bolnici, domovima za stare, dok antigenski test važi i dalje samo 48 sati.

Pošto se brojevi zaraženih razlikuju od regiona do regiona, lokalne vlasti mogu prema svojoj procjeni da samostalno odlučuju o mjerama.

(RTS)

ASHA prodaja vozila