Početna Prijedorski region EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEŠTO BOLJA NEGO U DRUGIM GRADOVIMA

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEŠTO BOLJA NEGO U DRUGIM GRADOVIMA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiološka situacija u Prijedoru, kao i u svim lokalnim zajednicama u RS, lošija je u odnosu na ljeto i početak jeseni. Međutim, u poređenju s nekim gradovima, u Prijedoru je stanje nešto stabilnije, rekla je dr Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja.

– Što se tiče same epidemiološke situacije u odnosu na zajednice u našem okruženju, ja sam zadovoljna. Da je lošije nego što je bilo ljetos ili jesenas, jeste. Ali kada se pogleda presjek stanja i brojke koje svaki dan dobijamo, ja sam zadovoljna – kaže dr Otković.

Ona je dodala da većina Prijedorčana poštuje epidemiološke mjere, od samog početka epidemije kada su na snazi bile daleko oštrije mjere. Kada se pogleda starosna struktura zaraženih u Prijedoru, najviše ih je u grupi od 25 do 64 godine. Najveći rizik za prenošenje virusa korona su i dalje privatna i porodična okupljanja i proslave, dok je u školama taj rizik minimalan, pokazuju podaci prijedorskog HES-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Moram pohvaliti osnovne i srednje škole na sprovođenju mjera Instituta za javno zdravstvo RS. Trenutno imamo samo dva zaražena učenika i nešto veći broj nastavnog osoblja. Porodična okupljanja, svadbe, kojih je bilo jesenas i privatna druženja, to su klasteri koji se povremeno jave – pojašnjava Otkovićeva.

Iz HES-a su još jednom apelovali na građane da maksimalno poštuju propisane mjere, jer tako čuvaju svoje, ali i zdravlje svojih najmilijih.

kozarski.com