Početna Svijet Epidemija u Njemačkoj raste nakon početnog ublažavanja mjera

Epidemija u Njemačkoj raste nakon početnog ublažavanja mjera

Zvanični podaci u Njemačkoj pokazuju da se epidemija virusa korona ponovo ubrzava u vrijeme kada ova zemlja pokušava da oprezno ublaži mjere blokade.

Stopa širenja virusa, koju zvaničnici pažljivo prate, ponovo je dostigla vrijednost 1.0, što znači da jedna zaražena osoba u prosjeku prenese virus na još jednu, navodi se u podacima Instituta “Robert Koh”.

Od sredine aprila stopa širenja zaraze opala je na 0,7, ali je ponovo počela da raste. U međuvremenu, stopa smrtnosti takođe je počela da se povećava iz dana u dan, prenio je AFP.

Prema podacima Instituta, stopa smrtnosti je u ovom trenutku 3,8, što je i dalje manje u poređenju sa nekim susjednim zemljama, poput Francuske.

Tokom prethodna 24 časa, u Njemačkoj je potvrđeno 1.144 novih slučajeva zaraze i 163 smrtna slučaja. Ukupno je zaraženo 156.337 ljudi, a umrlo je 5.913 osoba.

Akademici su ranije sugerisali da javni život postepeno može da se vrati u normalno stanje ukoliko budu ispunjeni određeni uslovi, uključujući stabilizaciju stope širenja virusa na niskom nivou.

Kancelar Angela Merkel održaće diskusiju sa liderima pokrajina u četvrtak, 30. aprila, a ranije je određeno da nova odluka o mjerama blokade bude donesena 6. maja.

Merkelova je ranije upozorila da će sa stopom širenja virusa od 1,2 kapacitet zdravstvenog sistema biti popunjen u julu, a ako bi stopa porasla na 1,3, to bi se dogodilo već u junu.

Srna

ASHA prodaja vozila