fbpx

Entitetska linija koči sanaciju kratera na cesti

Put prema Trebeviću godinama je u katastrofalnom stanju. Velike rupe i druga oštećenja ceste do Trebevića svakodnevno predstavljaju veliki problem građanima, koji sve više spas od gradske vreve pronalaze na ovoj planini i na području ovog zaštićenog pejzaža. Cesta je u potpunosti dotrajala i oronula, nadležni svake godine obećavaju potpunu rekonstrukciju, ali se još ništa nije uradilo.

Javne nabavke

Rekonstrukciju puta koči i to što dvije dionice ceste pripadaju Federaciji BiH, a druge dvije Republici Srpskoj. Kako su nam kazali iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, problem predstavlja upravo to što cesta ne prati entitetsku liniju pa, kad jedna strana sakupi novac, druga to ne uradi i tako ukrug.

– Obećali smo još u aprilu, prije početka građevinske sezone, da ćemo potpuno rekonstruirati saobraćajnicu. No, tehnička dokumentacija, zbog dugih zakonskih procedura, još nije spremna. Pribavljanje tehničke dokumentacije podliježe javnoj nabavci i uvođenju izvođača u rad, također. Mi smo ograničeni, moramo čekati da se ispoštuju zakonski rokovi – navode iz Direkcije.

No, kako su nam obećali, krpljenje velikih rupa trebalo bi početi za mjesec.

– Nadamo se da ćemo za mjesec početi popravak nekih dionica, koje neće biti rekonstruirane. Osim toga, ove dvije dionice, koje pripadaju Federaciji, u redovnom su programu održavanja. Vlada KS nedavno je usvojila taj program – kažu iz Direkcije.

Ugostiteljski objekti

Ovdje je posljednjih godina otvoreno nekoliko novih ugostiteljskih objekata, a u ljepotama ovog izletišta sve više uživaju i brojni turisti. Tako se na putu prema Trebeviću često mogu sresti i strani turistički autobusi, koji se zbog katastrofalne ceste kreću sporo i zaobilaze velike rupe.

 Hotelijeri upozorili na loše stanje

Nedavno su i vlasnici ugostiteljskih objekata na Trebeviću upozorili na lošu infrastrukturu ovog izletišta. Kažu da zbog katastrofalne ceste gube turiste te da se njihov trud da privuku ljude ne isplati.

– Sve smo napravili vlastitim sredstvima i nijedna vlada nije uložila ni marku. Put je katastrofa, neke su pare izdvojene, a nas zanima gdje je sada taj novac i ko nas koči u poslovanju. Građevinska sezona je počela, imali smo obećanja još u aprilu da će se raditi i još se ništa ne dešava – rekao je Igor Stajić, direktor jednog od objekata.

(Avaz)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila