„Elektrodistribucija“ Pale pokušaće iduće sedmice da se zaduži za pet miliona maraka prodajom obveznica na Banjalučkoj berzi i tako obezbijedi novac za plaćanje dobavljača i za razvoj i rekonstrukciju mreže. Za kredit su spremni da založe imovinu od 8,5 miliona KM.

Ovo elektrodistributivno preduzeće spremno je da se za pet miliona zaduži na period od pet godina i da plati kamatu od 4,2 odsto.

Pored mjenica, kao garanciju će dati i upis hipoteke na nekretninama „Elektrodistribucije” u Palama, te objektima u Sokocu, Rogatici, Istočnom Novom Sarajevu, kao i na upravnim zgradama hidrocentrala „Mesići” i „Bogatići“, ukupne vrijednosti 8,5 miliona KM.

Javni poziv za upis i uplatu prve emisije dugoročnih korporativnih obveznica javnom ponudom svim domaćim i stranim, fizičkim i pravnim licima objavljen je danas.

„Pozivaju se sva zainteresovana fizička i pravna lica da učestvuju u javnoj ponudi prve emisije obveznica. Broj i nominalna vrijednost obveznica: 5.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 1.000 KM, ukupne nominalne vrijednosti 5.000.000 KM“, istakli su u „Elektrodistribuciji“.

Dospijeće emisije je pet godina, a kamatna stopa iznosi 4,20 odsto na godišnjem nivou.

„Anuiteti se isplaćuju polugodišnje i to na način da će se u prva tri anuiteta isplaćivati samo kamata, dok će se narednih sedam anuiteta isplaćivati glavnica i pripadajući dio kamate u jednakim polugodišnjim anuitetima“, naveli su u „Elektrodistribuciji“.

Početak upisa i uplate obveznica zakazan je 16. mart 2022. godine i trajaće 30 dana.

Emisija će se smatrati uspješnom ako bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto obveznica.

Podsjećamo, portal CAPITAL je još krajem prošle godine pisao kako „Elektrodistribucija“ Pale ide u zaduženje od pet miliona marka.