Početna Vijesti Električni voz Sarajevo – Bihać na proljeće

Električni voz Sarajevo – Bihać na proljeće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na elektrifikaciji dijela Unske pruge u dužini od 47 kilometara, od mjesta Blatna, nadomak Novog Grada do Bihaća, trebalo bi da započnu ovih dana nakon što su “Željeznice FBiH” potpisale ugovor s preduzećem “Step” iz Sarajeva, koje će biti izvođač projekta.

Prema riječima Samira Kadrića, pomoćnika direktora “Željeznica FBiH”, njegova vrijednost iznosi 2.261.000 maraka, a rok za izvođenje radova je 75 dana od trenutka kada izvođač započne posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Očekujemo da nakon dugo godina prvi električni voz već na proljeće dođe iz Sarajeva u Bihać, a potom će se odlučivati o načinu uspostavljanja željezničkog saobraćaja. Treba istaći kako u ovom projektu imamo podršku i pomoć ‘Željeznica Republike Srpske'”, istakao je Kadrić.

On je dodao kako se na ovaj način realizuje strateški plan da svi veći gradovi u Federaciji BiH budu povezani jedinstvenom željezničkom mrežom.

Premijer USK Husein Rošić pozdravio je početak realizacije ovog dugo najavljivanog projekta, istakavši kako se radi o prioritetnom pitanju kada je riječ o komunikacijskoj povezanosti i ekonomskom razvoju Unsko-sanskog kantona, s obzirom na to da su sve češći zahtjevi investitora da se u funkciju stavi željeznički transport.

“Ovo pitanje je za nas važno s tri aspekta. Prvi je povezivanje željeznicom s ostatkom Bosne i Hercegovine, drugi je konekcija s Republikom Hrvatskom i tamošnjim lukama i treći aspekt je vezan za razvoj turizma na ovim prostorima”, istakao je Rošić.

Prema njegovim riječima, sa “Željeznicama FBiH” dogovoreno je ustupanje Titovog “plavog voza” za potrebe unapređenja turističkih sadržaja u okviru Nacionalnog parka Una.

Prema posljednjim informacijama, ovaj voz će ponovo biti u funkciji kada se okonča popravak njegovog motora koji se trenutno obavlja u fabrici FIAT u Italiji. Zamisao je da voz prevozi turiste željezničkom trasom dolinom rijeke Une na relaciji Bihać – Martin Brod.

Nezavisne

cera - Električni voz Sarajevo - Bihać na proljeće