Početna Zdravlje Eksperti za roditeljstvo savjetuju kako pripremiti bebu za hladnoću i zimu

Eksperti za roditeljstvo savjetuju kako pripremiti bebu za hladnoću i zimu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom pripreme bebe za prvu zimu i hladno vrijeme, najpotrebnije je osigurati da je bebi dovoljno toplo, ali postoje pravi i pogrešni načini za to, savjetuju eksperti za roditeljstvo.

“Koliko je toplo ili hladno bebi ne ocjenjujemo provjeravajući jesu li hladne ruke ili noge kod bebe. Umjesto toga, postavite prste ispod vrata bebe”, kaže doktorica Yvonne Gustafson, stručnjak za roditeljstvo.

Ukoliko je vrat kod bebe topao i vlažan, to znači kako je bebi prevruće. U suprotnome, ako je hladan, potrebno je dodatno utopliti bebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema savjetima stručnjaka, bebu je potrebno obući jedan sloj više nego što oblačite sebe. Mnogi roditelji često prave greško jer dijete previše utople.

Neki od upozoravajućih znakova mogu biti hladne ili crvene ruke kod bebe, uključujući drhtanje, blijeda ili crvena stopala te plave usne.

Postavljanje dodatne dekice preko sjedalice za automobile nije loša ideja, sve dok to ne ugrožava protok vazduha, kaže Gustafson.

Također se preporučuje izolacija kolica kako biste umanjili protok hladnoće do bebe. To možete uraditi tako što ćete ispod bebe postaviti komad stiropora.

Koža kod beba sklona je pucanju i sušenju u zimskim mjesecima, tako da se preporučuje redovno mazanje losionom ili hidratantnim kremama.

Izlazak na hladan zrak s bebom ne treba izbjegavati. Čak i kada je beba prehlađena, hladan zrak može joj pomoći u smanjenju otoka sluznice. Međutim, važno je voditi računa da bebina odjeća bude prigodna jer bebe ne mogu zadržavati temperaturu kao odrasli.

ASHA prodaja vozila