Koliko je dobro pripremljena i komplikovana nabavka policijskih uniformi u Republici Srpskoj govori i to da su za četiri mjeseca dodijeljeni samo ugovori vrijedni nekoliko stotina maraka, za 32 kačketa, 64 kompleta majica i pantalona, te 32 para taktičkih čizama za policajce u Centru za obuku u Zalužanima.

Dodijeljen je i posao nabavke 640 kombinezona za posebne policijske snage, dok za ostale uniforme uključujući i onaj najvrijedniji tender od 9,6 miliona KM posao još uvijek nije dobio niko.

Kada je u pitanju Centar za obuku u Zalužanima, izrada kačketa vrijedna tek 673 KM povjerena je preduzeću „Danial's“ iz Tešnja, a dobili su i posao nabavke majica kratkih rukava vrijedan nešto manje od 450 maraka.

Za izradu taktičkih pantalona biće zadužena firma „6. novembar“ iz Zvornika, u vlasništvu porodice Nebojše Galića kadra socijalističke partije (SP), a za taj posao će dobiti blizu 5.000 KM.

Relativno najvrijedniji lot za taktičke čizme policajcima u Centru za obuku u Zalužanima, dobiće dobro poznati poslovni partner MUP-a, „KM trade“ iz Visokog, a 32 para čizama će naplatiti oko 10.500 KM.

Poništen je lot za nabavku taktičkih košulja i polo majica, vrijedan gotovo 6.000 KM, jer, kako je navedeno, nije dostavljena nijedna ponuda.

Podsjetimo, prema ranijim pisanjima medija „KM trade“ je godinama pobjeđivao na tenderima raznih policijskih agencija za nabavku uniformi i zahvaljujući tome su od 2013. godine zaradili najmanje 17,5 miliona maraka.

Kada je u pitanju nabavka unifromi za posebne snage policije tu je posao nabavke 640 kombinezona vrijedan 210.412 KM povjeren firmi „6. novembar“ iz Zvornika.

Nabavka taktičkih jakni, čizama i beretki za Specijalnu antiterorističku jedinicu MUP-a RS je ponovo raspisana.

Nabavka duga četiri mjeseca

Podsjećanja radi, kako je CAPITAL ranije objavio nabavka policijskih uniformi traje već četiri mjeseca, a ispratile su je brojne žalbe, izmjene tendera, kao i poništavanje nabavki.

Odmah u startu, nakon objavljivanja najvrijednijeg tendera za policijske unifrome od čak 9,6 miliona maraka domaći proizvođači su upozorili da, iako je podijeljen na lotove ovaj milionski posao njima nedostižan zbog raznih detalja navedenih u tenderu.

U pomenutoj tenderskoj dokumentaciji je od ponuđača je traženo da su ranije radili za policiju, a zahtijevani su i posebni materijali od kojih bi uniforme bile izrađene koje većina domaćih firmi, kako su naveli nije uopšte mogla nabaviti.

Vršene su i izmjene tendera i to na osnovu primjedbi firme „Patrio“ iz Zenice, a koju su mediji povezivali upravo sa preduzećem „KM Trade“ iz Visokog koje je godinama oblačilo policajce u RS.

Izmjene su se uglavnom odnosile na dodatna detaljisanja, a koja su domaćim proizvođačima dodatno onemogućila da se prijave za ovaj posao.

capital.ba