Početna Zanimljivosti Efendija posjeduje zbirku od preko 40 hiljada markica

Efendija posjeduje zbirku od preko 40 hiljada markica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirsad ef. Sedić, imam Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu, ima mnoge životne hobije, ali je Sanjanima manje poznato kako je vlasnik respektabilne filatelističke zbirke od preko 40 hiljada markica.

Kaže kako se u djetinjstvu bavio brojnim hobijima, počevši od sakupljanja znački, razglednica i novčića do filatelije, odnosno sakupljanja poštanskih markica.

Od pobrojanih hobija ostao je vjeran ovome poslednjem, pa je u proteklim decenijama marljivo sakupljao poštanske markice, dolazio do njih na različite načine te ih marljivo selektirao.

Efendija Sedić dodaje kako se filatelijom posebno intenzivno bavio za vrijeme studija u Rijadu. U svojoj filatelističkoj zbirci danas posjeduje preko 40 hiljada različitih markica, a dodaje kako ih je vremenom prestao i brojati. Ističe kako je ovo hobi koji zahtjeva dosta vremena i truda, a to se posebno odnosi na selekciju i slaganje markica po unaprijed određenim ključevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirsad 2 1024x576 1 scaled - Efendija posjeduje zbirku od preko 40 hiljada markica

Poštanske markice koje posjeduje potiču iz gotovo svih kutaka zemaljske kugle. Baveći se filatelijom, efendija Sedić kaže kako je ostvario kontakte i poznanstva s ljudima širom svijeta, a njegovi učenici, poznanici i prijatelji, koji znaju za njegov hobi, pomažu mu u nabavci poštanskih marki. Sem što su neizostavni dio poštanskog saobraćaja, markice od trenutka kada je započelo njihovo izdavanje simbolišu prostor s kojeg potiču, promovišu ličnosti, događaje, geografske toponime, te biljni i životinjski svijet.

U svojoj zbirci, kako ističe, posjeduje i neke veoma rijetke markice kojima bi se obradovali i najpoznatiji svjetski filatelisti. Dodaje kako je, razvojem modernih tehologija, filatelija pomalo izgubila na značaju, ali da je spreman da savkoga, ko pokaže interesovanje, uputi u tajne ovog neobičnog hobija.

 

Sana RTV

cera - Efendija posjeduje zbirku od preko 40 hiljada markica