Početna Zanimljivosti Efendija posjeduje zbirku od preko 40 hiljada markica

Efendija posjeduje zbirku od preko 40 hiljada markica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirsad ef. Sedić, imam Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu, ima mnoge životne hobije, ali je Sanjanima manje poznato kako je vlasnik respektabilne filatelističke zbirke od preko 40 hiljada markica.

Kaže kako se u djetinjstvu bavio brojnim hobijima, počevši od sakupljanja znački, razglednica i novčića do filatelije, odnosno sakupljanja poštanskih markica.

Od pobrojanih hobija ostao je vjeran ovome poslednjem, pa je u proteklim decenijama marljivo sakupljao poštanske markice, dolazio do njih na različite načine te ih marljivo selektirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efendija Sedić dodaje kako se filatelijom posebno intenzivno bavio za vrijeme studija u Rijadu. U svojoj filatelističkoj zbirci danas posjeduje preko 40 hiljada različitih markica, a dodaje kako ih je vremenom prestao i brojati. Ističe kako je ovo hobi koji zahtjeva dosta vremena i truda, a to se posebno odnosi na selekciju i slaganje markica po unaprijed određenim ključevima.

Poštanske markice koje posjeduje potiču iz gotovo svih kutaka zemaljske kugle. Baveći se filatelijom, efendija Sedić kaže kako je ostvario kontakte i poznanstva s ljudima širom svijeta, a njegovi učenici, poznanici i prijatelji, koji znaju za njegov hobi, pomažu mu u nabavci poštanskih marki. Sem što su neizostavni dio poštanskog saobraćaja, markice od trenutka kada je započelo njihovo izdavanje simbolišu prostor s kojeg potiču, promovišu ličnosti, događaje, geografske toponime, te biljni i životinjski svijet.

U svojoj zbirci, kako ističe, posjeduje i neke veoma rijetke markice kojima bi se obradovali i najpoznatiji svjetski filatelisti. Dodaje kako je, razvojem modernih tehologija, filatelija pomalo izgubila na značaju, ali da je spreman da savkoga, ko pokaže interesovanje, uputi u tajne ovog neobičnog hobija.

 

Sana RTV

ASHA prodaja vozila