Početna Zdravlje E-RECPET NAPRAVIO POMETNJU: Doktori i apotekari uče u hodu, Leksilijuma nema u...

E-RECPET NAPRAVIO POMETNJU: Doktori i apotekari uče u hodu, Leksilijuma nema u sistemu!

Prvog dana primjene e-recepta nastao je haos i u ambulantama i u apotekama, kažu građani Banjaluke.

Ne snalaze se svi jednako, stariji ljekari još na tastaturi kucaju jednim prstom i printanje recepta im je maksimum snalaženja na računaru.

Problemi su danas uglavnom nastajali jer su elektronski recepti bili pogrešno uneseni ili nekih lijekova nije bilo u sistemu. Fond zdravstvenog osiguranja RS upozorio je da je ovo tek prvi dan primjene nove usluge, te da će trebati vremena da se svi naviknu i uhodaju.

Zbrka u ambulanti

Banjalučanka koja je danas otišla u ambulantu porodične medicine po recept za lijek priča kakav je haos doživjela.

– Doktorica je na računaru ispunjavala, kako sam shvatila, neki obrazac koji je ustvari elektronski recept i unosila je podatke sa nalaza ljekara specijaliste. Kada je završila, poslala ga je u apoteku i odmah shvatila da je pogriješila, propisala je pravi lijek ali za pogrešnog pacijenta – priča ova Banjalučanka za aloonline.ba i dodaje da je njihova doktorica porodične medicine i prije ove modernizacije, na tastaturi kucala polako, jednim prstom.

– Zamolila me da sačekam tu u ambulanti, a ona je sa nalazom, lično, izašla i otišla do susjedne apoteke da se konsultuje sa apotekarima šta sada da uradi! – priča ova žena.

Dodaje da je na kraju u toj istoj apoteci dobila lijek, ali kako je nova usluga uvedena posljednjeg radnog dana u sedmici, u ponedjeljak mora ponovo u ambulantu da se isprave podaci.

U apoteci na rubu suza

Sistem jednostavno ne radi kako bi trebalo, kažu u apotekama gdje se danas moglo čuti „samo da preživimo ovaj dan“.

– Ranije smo dobili pismeno upute na koji način će sistem da funkcioniše, ali to nije bilo dovoljno i danas je nastao haos. Tek danas smo se suočili sa svim manjkavostima sistema – rekla je magistar farmacije u jednoj banjalučkoj apoteci.

Kako je navela, nezahvalno je da se apotekari „uče usput“, na štetu pacijenata koji su već danas trebali terapije koje su im propisane.

– Nemaju svi elektronske zdravstvene knjižice, a tek u toku dana smo shvatili da ih i ne moraju ni imati, već da je dovoljno da ukucamo JMBG. Osim toga, dešavalo se da ljekar pogriješi prilikom označavanja terapije, što mi u apoteci ne možemo da popravimo, pa smo pacijente morali da šaljemo ponovo u ambulantu da se greška ispravi – dodala je ona.

Leksilijuma nema u sistemu! Šta ćemo sad?!

Osim toga, navodi primjer, bilo je situacija da neko troši lijek za prostatu. Takvih lijekova ima 11 vrsta, a u sistemu su samo dvije vrste. Pacijent koji troši neku od onih devet koje nisu uvedene, nije mogao danas da dobije lijek. Slična situacija je i sa pacijentima koji dobijaju na primjer kapsule, a u sistemu ima taj lijek samo u tabletama.

– Ono što je posebno dovelo do pometnje su recepti iz privatnih ambulanti, ili za neke lijekove koje pacijenti kupuju, ali za njih moraju imati recept (na primjer Leksilijum). Njih nema u sistemu uopšte. Slično je i sa lijekovima koje proizvodi više proizvođača, neki su navedeni, neki ne – kaže ona i  dodaje da je bilo slučajeva da pacijent dođe sa pet recepata, od kojih četiri prođu, jedan ne.

Za nadati se, dodaje, da će se situacija što prije riješiti i da će svi sistem da savladaju, kao i da se isprave greške, kako bi se što prije radilo kako treba.

– Greška je što nismo imali nikakvu obuku, bar po jedna osoba iz apoteke, kako bismo već danas mogli normalno da funkcionišemo. Ovako smo se doveli da „učimo“ dok pacijenti čekaju. Nismo čak dobili ni broj, tehničku podršku, koji možemo da pozovemo ako imamo neke nedoumice – rekla je za aloonline.ba ova apotekarka.

Za nadati se da će se svi čim prije „uhodati“, kako bi ova opcija izdavanja lijekova pacijentima opravdala ono zbog čega je i uvedena – da pojednostavi rad zdravstvenog sistema i olakša pacijentima dostupnost terapija.

– Za sve nejasnoće i eventualne nepravilnosti pacijenti se mogu javiti našem zaštitniku prava pacijenata čiji broj mogu naći na zvaničnoj web stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS – rekli su danas za aloonline.ba u ovom Fondu.