fbpx

Džek Ma: Idemo u treći svjetski rat

Uzmah tehnoloških dostignuća u svijetu mogao bi dovesti do trećeg svjetskog rata, upozorio je osnivač portala “Alibaba” Džek Ma (Jack).

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, on je naglasio da bi svjetske velesile mogle pokrenuti borbu za tehnološku dominaciju.

– Prvi svjetski rat izbio je zbog prve tehnološke revolucije. Drugi svjetski rat izazvala je druga tehnološka revolucija. Sada smo u trećoj tehnološkoj revoluciji… – izjavio je Ma.

Elaborirajući dalje, on je rekao da su svjetski trendovi već doveli do početka redistribucije moći. Istakao je rast Kine, te Indije i najavio da bi Afrika mogla početi profitirati od treće tehnološke revolucije.

– Kako će to doživjeti u razvijenom svijetu, koji ostaje bez svog dijela kolača, u kojem će plaće padati i kasniti… Kako će lideri tih zemalja reagirati kada vide da više nisu tako glavni, kao nekada – upitao je tokom istupa u Davosu.

Ma je već ranije upozoravao da bi se tehniloški razvoj ipak trebao kontrolirati.

Jedini način za to je, prema njemu, poboljšanje kvaliteta obrazovanja kako bi nove generacije bile spremnije suočiti se s izazovima nove tehnološke revolucije.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila