Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani na marginama Antalija diplomatskog foruma. Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima u regionu Zapadnog Balkana.

Džaferović je kazao da o priznanju Kosova ne postoji unutrašnji konsenzus u Bosni i Hercegovini, ali da navedeno ne treba da bude razlog da ne postoji komunikacija i saradnja.

Kazao je da zvaničnici Bosne i Hercegovine i Kosova učestvuju zajedno u multilateralnom formatima vezanim za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, te da komunikaciju treba unapređivati u korist građana.

Džaferović je dodao da Bosna i Hercegovina ima najrigidniji vizni režim s Kosovom, što otežava slobodu kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga, te da je u saradnji sa Evropskom unijom potrebno raditi na liberalizaciji postojećeg režima.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik susreo se sa visokim predstavnikom u našoj zemlji Christianom Schmidtom na Forumu diplomatije u Antaliji.

Ovo je prvi put da su se njih dvojica susrela, bar prema zvaničnim informacijama.
Dodik je, podsjetimo, odbijao priznati Schmidta kao visokog predstavnika jer njegov izbor na ovu poziciju nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. On je Schmidta često nazivao “njemačkim turistom” u BiH te je odbijao zvanične susrete s njim.