Početna Prijedorski region DVA STOLJEĆA ČARŠIJSKE DŽAMIJE U PRIJEDORU

DVA STOLJEĆA ČARŠIJSKE DŽAMIJE U PRIJEDORU

190 godina ezana u gradu Prijedoru

Grad Prijedor je osnovan u vrijeme Bečkog rata (1683-1699), a nastao je doseljavanjem muslimanskog stanovništva iz Like. Jezgro grada je bilo izgrađeno na jednom ostrvu kojeg su opasavale rijeka Sana i Jendek (Berek-Žabljak). Na ostrvcetu je, za vrijeme vladavine sultana Mahmuda I (1730-1754), sagrađena tvrđava.

Oko nje se formiralo podgrađe, Pridor, iz dva dijela: Turska varoš i Srpska varoš. Pridor je vremenom postao Prijedor sa mahalama Grad, Zagrad, Ograde, Čaršija, Majkovaca, Urije i Puharska.

Ne zna se kada je džamija podignuta. Na hronogramu iznad ulaznih vrata pominju se 1840. i 1904. godina kao godine u kojima je džamija obnavljana. Najstariji sačuvani nišan datuje iz 1832. godine.

Čarsijska džamija zapaljena je od strane komšijskih srba 30. maja 1992. godine, potom je srušena, a materijal je odvezen na različita mjesta izvan grada, a na njenom mjestu napravljen je park.

Ponovo je otvorena 2. augusta 2008. godine entuzijazmom Prijedorčana i sredstvima Islamske zajednice.

Danas, 02. Augusta 2021. godine ako uzmemo datum sa nišana iz harema kao datum početka i razumljivo je da još ranije džamija tu postojala, navršava se 190 godina postojanja Čaršijske džamije u Prijedoru, dva stoljeća postojanja Čaršijske džamije i ezana u Prijedoru.

Danas je ona pored vjerskog objekta i Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

 

Omer ef. Redžić

ASHA prodaja vozila