Početna Politika Dva mladića iz Visokog podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

Dva mladića iz Visokog podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

Na osnovu jučerašnje izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je rekao kako muslimanska djeca ne mogu ići u škole sa pravoslavnom niti imati zajedničke udžbenike, mladići iz Visokog, Tarik Halilović i Vernes Babić, koji su ujedno kandidati Koalicije Država su podnijeli krivičnu prijavu zbog kršenja Zakona o krivičnom postupku BiH i to dijela raspirivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje.

– Dosta nam je priče, ispraznih djela i saopćenja političara. Mi želimo da radimo – izjavio je Vernes Babić.

– Ovo je jasno kršenje zakona države Bosne i Hercegovine i ne želimo da kao ostali političari sjedimo i pišemo saopćenja i statuse na Facebooku nego želimo da napokon živimo – zaključio je Tarik Halilović, saopćila je Platforma za progres.

Milorad Dodik je jučer, uoči sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, između ostalog, izjavio:

– Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje – sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike.

Faktor