Početna Vijesti Dva miliona KM za saniranje nasipa i čišćenje kanala

Dva miliona KM za saniranje nasipa i čišćenje kanala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinacioni tim Vlade Republike Srpske za praćenje stanja u Srpskoj usljed najavljenih obilnih kišnih padavina održao je danas peti sastanak, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je na sastanku ponovljeno da su vodostaji rijeka u Republici Srpskoj u opadanju i da nema posebnih opasnosti.

– Ono što je bilo predmet našeg interesovanja na današnjem sastanku je vodostaj rijeke Save i tu situaciju pratimo. Vodostaj rijeke Save u ovom momentu u Gradišci je na maksimalnom nivou i ne očekujemo njen rast u narednom periodu, osim nizvodno od Srpca zbog manjeg priliva iz Vrbasa i ostalih pritoka – objasnio je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Radovan Višković napomenuo je da je značajno to što rijeka Sava stagnira u Gradišci i u Hrvatskoj kod Јasenovca, te da je na koti redovne odbrane od poplava.

– Ne očekujemo da u narednih par dana rijeka Sava pravi neke značajnije štete, pogotovo ako pričamo o Bijeljini i Semberiji, a naročito jer su vodostaji Bosne, Vrbasa i drugih pritoka u značajnom opadanju, dok je vodostaj rijeke Save kod Srpca u stagnaciji – naglasio je premijer Višković.

On je rekao je da je na sastanku dogovoreno da će biti napravljena analiza svih dešavanja u proteklim danima i da se iz njih moraju izvući pouke, kao i da se neke situacije i procedure moraju mijenjati.

– Odgovorno tvrdim – ima ljudskog faktora i taj ljudski faktor u narednom periodu mora biti sveden na minimum, tako da od toga ne zavise nečiji životi ili imovina – istakao je predsjednik Vlade.

Premijer Višković izjavio je da je dogovoreno da će Republička uprava civilne zaštite pomoći u traženju dva nestala lica u rijeci Bosni.

– Federalna Civilna zaštita zatražila je pomoć i naša Civilna zaštita će se uključiti u potragu – rekao je predsjednik Vlade.

On je napomenuo da Republika Srpska u ovim poplavama nije imala ljudskih žrtava, zahvaljujući reakcijama svih u sistemu odbrane od poplava.

– Moram da podsjetim javnost da je Republička uprava civilne zaštite već 8. maja upozorila sve načelnike i gradonačelnike na nadolazeću hidrometeorološku situaciju, a da su prve padavine bile 12. maja – objasnio je predsjednik Vlade i zahvalio medijima na saradnji i informacijama koje su donosili sa terena.

Predsjednik Višković rekao je da će štete od poplava biti procijenjene u narednom periodu.

To će, prema njegovim riječima, raditi komisije koje će formirati načelnici i gradonačelnici, a Vlada Republike Srpske učestvovaće u saniranju tih šteta.

– Na sastanku smo se dogovorili i oko pojedinih mjera. Posredstvom Fonda solidarnosti danas smo Јavnoj ustanovi “Vode Republike Srpske” interventno doznačili dva miliona KM za određene aktivnostiih koje su već počele na samom početku poplava – rekao je Višković.

On je precizirao da je odobreno 900 hiljada KM za saniranje odbrambenog nasipa na rijeci Moštanici u Kozarskoj Dubici, te oko 400 hiljada KM za radove na zaštiti od poplava u banjalučkom naselju Česma.

– Odobrili smo oko 350 hiljada KM za čišćenje obodnih kanala u Modriči i 100 hiljada KM za čišćenje kanala u Vukosavlju – pojasnio je predsjednik Višković i dodao da je danas Vladi stigao zahtjev iz Gradiške za sredstva u iznosu od 200 hiljada KM, u svrhu čišćenja oborinskih kanala na području ovog grada.

– Iz ovoga svega ćemo izvući pouku. Već sam spomenuo i ribnjak Saničani u Prijedoru, i to je nešto što se u narednom periodu ne smije dozvoliti, bez obzira ko drži koncesiju. Ako treba, mijenjaćemo i zakonska rješenja, ali svaki koncesionar koji polaže pravo na imovinske odnose, mora voditi računa da taj njegov objekat ili imovina ne ugrožavaju imovinu drugih lica – naglasio je predsjednik Vlade Srpske.

On je rekao da ribnjak “Saničani” mora biti u ispravnom stanju, bez obzira što ne radi, jer predstavlja prijetnju za grad Prijedor.

– Banka koja ima koncesiju, a ne želi da vodi računa o tome, treba da to prepusti ili gradu ili državi – istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je još jednom ponovio da će biti unaprijeđena zakonska rješenja u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima.

– U Prijedoru je zbog tog ribnjaka došlo do panike, jer se pojavila informacija da su možda oštećene brane. Moramo konstatovati da se tim objektom ne gazduje na domaćinski način i ništa se ne poduzima da taj objekat ne predstavlja opasanost. To ćemo ispraviti i neće se više dozvoliti ova situacija – rekao je premijer Višković.

Najavio je da će Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove, na njegov nalog, izdati obavještenje svim načelnicima i gradonačelnicima u vezi sa procedurama hitnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a koje se tiču izgradnje nasipa.

– Ne može se dozvoliti da u Prijedoru jedno čitavo naselje, preko 300 objekata, bude poplavljeno zato što nisu riješeni imovinsko- pravni odnosi na 30 metara parcele. Propisaćemo procedure, tražićemo i narediti da svi načelnici i gradonačelnici, ukoliko imaju takav problem, za takve objekte moraju tražiti od Vlade Srpske rješavanje tog pitanja kroz proglašenje opšteg interesa. Mi ćemo to rješavati po hitnoj proceduri – poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Vlade je istakao da će, ukoliko bude potrebno, u takvim situacijama biti predloženi leks specijalis zakoni koji će se odnositi na objekte vodozaštite.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić rekao je da u narednom periodu neće doći do potpune stabilizacije vremenskih prilika, ali da obilnih padavina neće biti.

(RTRS)

ASHA prodaja vozila