U zadnja dva dana dobio sam više upita zašto nisam podržao kandidata opozicije za gradonačelnika Prijedora, a koji je dolazio iz DNS-a. Svi oni koji moj rad prate godinama znaju, i bez moga izjašnjenja, odgovor na ovo pitanje, rekao je Mirsad Duratović (DF), predsjednik Skupštine grada Prijedora.

Ali evo zbog svih koji ne znaju ponovit ću svoje razloge.

1. DNS-ovi gradonačelnici 7 godina su opstruisali izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedor u periodu 1992-1995;

2. DNS je još 2012.godine inicirao Posebnu sjednicu Skupštine grada na kojoj je donio niz zaključaka protiv organizacija koje se bave pitanjima civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, i zabranio finansiranje istih iz budžeta;

3. DNS-ov gradonačelnik je obilježavanja Dana bijelih traka nazvao ” Gay paradom”;

4. DNS, u dva navrata, nije podržao moj izbor za predsjednika Skupštine grada Prijedor uz obrazloženje da “ne dijelimo iste vrijednosti u pogledu prošlosti, sadašnjosti a vjerojatno i budućnosti, da se zalažem za BiH bez entiteta i da govorim o genocidu” ( press Dragutina Rodića, predsjednik GO DNS Prijedor);

5. DNS je za šesnaest godina “vladavine” Prijedorom potrošio oko 800 miliona KM budžeta a povratnička naselja nisu od tog iznosa dobila ni 1 %;

6. Mogu se tu dodati i stavovi DNS-a oko inicijative za formiranje opštine Kozarac i autoputa kroz Kozarac;

7. DNS je zavio ovaj grad u najtamnije ekonomsko crnilo.
Kandidat opozicije, zajedno sa strankama koje su ga podržavale, je u naseljima sa većinski bošnjačkim stanovništvom govorio da ne treba glasati za kandidata SNSD-a jer Dodik negira genocid i ruši državu. Postavio sam javno pitanje kakav je njihov stav o presudama za genocid i državi BiH ? Nisam dobio odgovor.

Jedan medij je objavio članak da sam javno podržao kandidata SNSD-a za gradonačelnika što nije tačno, ali je izostavio da napiše ko je javno podržao kandidata DNS-a što nedvosmisleno govori o pristrasnosti i namjeri autora teksta.

Jedini moj javni poziv je bio da se ne glasa za DNS zbog gore navedenih razloga. Na listi je bilo još 13 kandidata i svako je mogao birati ili ne birati između drugih kandidata.

P.S.
I naravno,potrebno je nekada biti i barem malo politički pismen i razumjeti razliku između politike koja se vodi na lokalnom nivou (svakodnevni život i preživljavanje ljudi na terenu) i politike na državnom nivou (dugoročni procesi na koje “obični čovjek” ne može čekati).