Početna Prijedorski region Duratović: Budimo odgovorni, sačuvajmo zdravlje

Duratović: Budimo odgovorni, sačuvajmo zdravlje

„Činjenice sa terena , brojevi oboljelih i izjave zdravstvenih radnika  upućuju na to da epidemiološka situacija u našem gradu nikad nije bila teža od početka pandemije COVID-19.

Sa jučerašnjim danom imamo 847 lica pod zdravstvenim nadzorom , 113 PCR pozitivnih, 40 pacijenata na Covid odjelu Bolnice Prijedor, četiri lica na intenzivnoj njezi i dva smrtna slučaja u posljednja 24 sata“,  naveo je u  apelu sugrađanima  Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine Grada, nakon današnje sjednice Štaba  za vanredne situacije dodajući da  zbog gore navedenih brojki  ima obavezu da im se i lično obrati.  „Brojevi oboljelih rastu svakodnevno.

U posljednjih 15 dana  kroz ARI ambulantu prošlo je 1876 pacijenata  . U mnogim ustanovama  i institucijama  broj pozitivnih na COVID  i onih sa simtomima  je u brzom porastu. Najteža situacija je u zdravstvenim ustanovama  gdje je skoro polovina zdravstvenih radnika na bolovanju  dok  u laboratoriji Doma zdravlja  rade samo dva laboranta. Zbog sveukupne epidemiološke situacije prvenstveno apelujem na sve da se u što je moguće većoj mjeri pridržavaju propisanih mjera zaštite.

Posebno zamoljavam  sve one koji moraju da posjete neku od zdravstvenih ustanova  da pokažu strpljenje  za naše zdravstvene radnike  koji su najviše izloženi  opasnosti zaraze . Oni i dalje rade zbog nas i našeg zdravlja  i sa polovinom broja zaposlenih“, kaže Duratović u saopštenju  i  zamoljava da ih podržimo bar svojim strpljenjem dok čekamo njihovu uslugu.

K.V.