Početna BiH Dug Republike Srpske 5,2 milijardi KM, a zaduživaćemo se i dalje

Dug Republike Srpske 5,2 milijardi KM, a zaduživaćemo se i dalje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan dug Republike Srpske na kraju septembra iznosio je gotovo 5,2 milijardi konvertibilnih maraka, a u devet mjeseci ove godine otplaćeno je 716,5 miliona KM ukupnih dugova iz Srpske.

Po projekcijama Ministarstva finansija, u naredne tri godine predviđeno je da se ukupno vrati još oko 1,9 milijardi maraka, ali ćemo se istovremeno i dalje zaduživati zbog čega će ukupan dug biti povećan na gotovo 5,5 milijardi KM u 2020. godini. Godinu kasnije ukupan dug trebalo bi da bude smanjen i da iznosi oko 5,2 milijardi KM.

Od ukupnog duga, na spoljni se odnosi oko 3,3 milijardi maraka i to: dug budžeta RS – 2,1 milijardi KM, dug opština i gradova – 107,9 miliona KM, dug javnih preduzeća i IRBRS – 1,1 milijardi KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutrašnji dug iznosi oko 1,8 milijardi KM: dug budžeta RS – 1,4 milijardi KM, dug opština i gradova – 289,5 miliona KM i dug fondova socijalne sigurnosti – 193,8 miliona KM.

– Što se tiče strukture duga u pogledu ročnosti, veoma je bitno kao pozitivnu činjenicu istaći da je posmatrani dug RS u cjelosti dugoročan. Sa 30. septembrom Srpska nema neizmirenih obaveza po osnovu kratkoročnog duga – kažu u Ministarstvu finansija RS.

ASHA prodaja vozila