Početna Pozitivne priče Dubički Crveni krst pomaže migrantima

Dubički Crveni krst pomaže migrantima

U RS postoje tri tima za pomoć migrantima u tranzitu. Nakon Bijeljine i Vlasenice početkom maja formiran je i mobilni tim u Kozarskoj Dubici. Zadatak tima je da po dojavi građana svakodnevno obilaze pogranični pojas i pruže adekvatnu pomoć ovim licima. Od hrane do psiho-socijalne podrške.

– Imali smo više susreta sa migrantima. To su uglavnom manje grupe koje su u tranzitu, prolaze kroz Kozarsku Dubicu (Bosanska Dubica), s obzirom da se nalazimo na pograničnom dijelu sa Republikom Hrvatskom . To je njihova ruta kojom oni prolaze. Davali smo im ono što smo imali u tom momentu, znači prehrambene artikle u vidu hrane, neprehrambene artikle u vidu odjeće i obuće – kaže Borislav Došenović, vođa mobilno-tehničkog tima Crvenog krsta Kozarska Dubica.

Stanje na terenu je trenutno dobro. U odnosu na prošlu godinu bezbjednost je na zadovoljavajućem nivou. Policijska uprava Prijedor ima zadatak da migrantima obezbijedi human i nesmetan transport preko naše teritorije do Službe za poslove sa strancima.

Policijski službenici na terenu zajedno sa građanima redovno obilaze navedeni teren.

– Nismo do sada pronašli neke veće grupe migranata niti bilo kakve nastambe koje oni improvizuju na terenu u cilju privremenog smještaja i smatramo da je stanje bezbjednosti na dosta zadovoljavajućem nivou . Ide ljepše vrijeme i očekujemo da će sigurno doći do nekog pojačanog priliva migranata – kaže Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor

Ukoliko ga bude, to ne bi trebalo iznenaditi volontere iz dubičkog Crvenog krsta. Jer, kako navode, ovdje u svako doba dana ili noći migranti mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu i psiho-socijalnu podršku. U prilog tom je i podatak da je dubički mobilni tim od početka maja do danas intervenisao 225 puta.

ASHA prodaja vozila