Početna Crna hronika DUBICA: Neuračunljiv ubio komšiju, osuđen na psihijatrijsko liječenje

DUBICA: Neuračunljiv ubio komšiju, osuđen na psihijatrijsko liječenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Branislava Plavšića (29) iz Dizdarlija kod Kozarske (Bosanske) Dubice na obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi zbog ubistva svog prvog komšije Mileta Tubića (66) kojeg je 9. juna prošle godine ubio hicima iz automatske puške.

Time je potvrđena prvostepena presuda koju je u martu izrekao Okružni sud u Prijedoru. Na prvostepenu presudu odbrana i majka optuženog su uložili žalbu, koju je Vrhovni sud RS odbio kao neosnovanu.

U presudi se navodi da je Plavšić zločin počinio u stanju neuračunljivosti budući da mu je dijagnostifikovano duševno oboboljenje – paranoidna šizorenija, zbog čega nije bio sposoban da shvati značaj svog djela i upravlja svojim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rješenju suda se navodi da je Plavšić kritičnog dana oko 8.30 časova u neuračunljivom stanju iz svoje kuće u Dizdarlijama uzeo automatsku pušku, kalibra 7,62×39 mm.

Oko devet časova došao je do dvorišta svog komšije Mile Tubića, kojeg je zatekao kako stoji pored ograde. Sa udaljenosti od oko 10 metara Plavšić je repetirao pušku i ispalio jedan hitac u pravcu Tubića, koji je u strahu za svoj život viknuo: “Nemoj pucati”.

Međutim, Plavšić je pojedinačnom paljbom ispalio još dva metka koji su Tubića pogodili u grudni koš. Ranjen je pao na zemlju, a Plavšić mu je potom prišao i “ovjerio” ga tako što mu je iz neposredne blizini ispalio još jedan metak u grudni koš.

Tubić je na mjestu ostao mrtav, a Plavšić se potom vratio do svoje kuće i ostavio pušku iz koje je pucao.

Plavšić je isti dan uhapšen, a u pretresu njegove kuće pronađena je automatska puška kojom je zločin počinjen. Nakon zločina kao mogući motiv ubistva pominjali su se narušeni komšijski odnosi i dugogodišnja netrpeljivost.

SrpskaCafe.com

ASHA prodaja vozila