Početna Crna hronika DUBICA: Neuračunljiv ubio komšiju, osuđen na psihijatrijsko liječenje

DUBICA: Neuračunljiv ubio komšiju, osuđen na psihijatrijsko liječenje

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Branislava Plavšića (29) iz Dizdarlija kod Kozarske (Bosanske) Dubice na obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi zbog ubistva svog prvog komšije Mileta Tubića (66) kojeg je 9. juna prošle godine ubio hicima iz automatske puške.

Time je potvrđena prvostepena presuda koju je u martu izrekao Okružni sud u Prijedoru. Na prvostepenu presudu odbrana i majka optuženog su uložili žalbu, koju je Vrhovni sud RS odbio kao neosnovanu.

U presudi se navodi da je Plavšić zločin počinio u stanju neuračunljivosti budući da mu je dijagnostifikovano duševno oboboljenje – paranoidna šizorenija, zbog čega nije bio sposoban da shvati značaj svog djela i upravlja svojim postupcima.

U rješenju suda se navodi da je Plavšić kritičnog dana oko 8.30 časova u neuračunljivom stanju iz svoje kuće u Dizdarlijama uzeo automatsku pušku, kalibra 7,62×39 mm.

Oko devet časova došao je do dvorišta svog komšije Mile Tubića, kojeg je zatekao kako stoji pored ograde. Sa udaljenosti od oko 10 metara Plavšić je repetirao pušku i ispalio jedan hitac u pravcu Tubića, koji je u strahu za svoj život viknuo: “Nemoj pucati”.

Međutim, Plavšić je pojedinačnom paljbom ispalio još dva metka koji su Tubića pogodili u grudni koš. Ranjen je pao na zemlju, a Plavšić mu je potom prišao i “ovjerio” ga tako što mu je iz neposredne blizini ispalio još jedan metak u grudni koš.

Tubić je na mjestu ostao mrtav, a Plavšić se potom vratio do svoje kuće i ostavio pušku iz koje je pucao.

Plavšić je isti dan uhapšen, a u pretresu njegove kuće pronađena je automatska puška kojom je zločin počinjen. Nakon zločina kao mogući motiv ubistva pominjali su se narušeni komšijski odnosi i dugogodišnja netrpeljivost.

SrpskaCafe.com

Dental Studio Prijedor