Početna Vijesti Državnim službenicima ukidaju mreže i zbog govora mržnje

Državnim službenicima ukidaju mreže i zbog govora mržnje

epa07054950 (FILE) - A file picture dated 28 November 2013 shows a person using Facebook on his phone at a cafe in Hanoi, Vietnam (reissued on 28 September 2018). Facebook has announced on 28 September 2018 that a previously unreported attack on its network exposed the personal data of nearly 50 million users. According to the Social network, the breach was discovered earlier this week, adding that the vulnerability has been fixed and law enforcement has been notified. EPA-EFE/LUONG THAI LINH
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se, nakon entitetskih, i Vlada Brčko distrikta odlučila na zabranu korištenja društvenih mreža tokom radnog vremena, u praksi je situacija drugačija, jer državne službenike niko ne može spriječiti da, primjera radi, putem svojih telefona posjećuju, recimo, Facebook ili Twitter.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je nedavno, kada su članovi Vlade osudili svaki govor mržnje od strane državnih službenika i namještenika, posebno tokom radnog vremena i putem društvenih mreža, da zaposleni u Vladi i ostalim institucijama moraju imati odgovornost za svoje postupke.

“Vlada je zadužila rukovodioce organa uprave i drugih institucija da u saradnji sa službenikom za etiku izanaliziraju propise koji uređuju ovu materiju i predlože njihove izmjene, a sve s ciljem suzbijanja govora mržnje i potpune zabrane korištenja društvenih mreža za vrijeme radnog vremena”, istakao je Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odavno je ovakva praksa na snazi u Vladi FBiH, čiji radnici, kako je “Nezavisnim” potvrđeno, na društvene mreže mogu pristupiti svojim telefonima, ali se to ne odnosi i na računare.

“Nemoguće je putem službenih računara pristupiti društvenim mrežama, jer je takav pristup blokiran”, rekli su za “Nezavisne” iz Vlade FBiH, odakle dodaju da ne postoji nikakva odluka koja službenicima Vlade brani da društvenim mrežama pristupaju telefonima, jer bi takva zabrana predstavljala kršenje više konvencija.

Zvaničan stav iz Vlade RS do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti, ali je, kako saznajemo, situacija, kada je riječ o socijalnim mrežama, slična kao u Vladi FBiH.

“Facebooku, Twitteru, Instagramu, pa i YouTubeu, ne mogu pristupiti sa svog računara. Takva odluka donesena je davno. Jednostavno, pristup nam je blokiran. Naravno, na sve te društvene mreže mogu da uđem sa svog telefona”, rekao je za “Nezavisne” jedan radnik Vlade RS.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, smatra da radnik u toku svog radnog vremena nema nikakve potrebe ni da bude na društvenim mrežama.

“Društvene mreže treba da služe institucijama kao kanal informisanja, a sve institucije imaju svoje portparole, dok radnici treba da se bave onim za šta su plaćeni”, rekao je Marić.

Kada je riječ o Savjetu ministara BiH, “Nezavisne” saznaju da sve zavisi od toga koje vrste poslova radi neko ko je ovdje zaposlen.

“Dio zaposlenih može pristupiti društvenim mrežama sa službenih računara, ali su za to morali pisati zahtjev. Ako im se zbog opisa posla zahtjev odobri, oni mogu ulaziti, recimo, na Facebook. Međutim, dobar dio nema takvu dozvolu, ali na socijalne mreže, naravno, mogu ulaziti putem svog telefona”, kaže naš sagovornik iz Savjeta ministara BiH.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila