Početna Svijet Državni udar u Venecueli: Nasilje, neredi, pucnji odjekuju Karakasom

Državni udar u Venecueli: Nasilje, neredi, pucnji odjekuju Karakasom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je jutros lider opozicije i samoproglašeni predsjednik Venecuele Huan Gvajdo pozvao na vojni ustanak, na ulicama ove zemlje okupio se veliki broj ljudi – protivnika i pobornika predsjednika Nikolasa Madura i Huana Gvajda. Nasilje i nemiri ne staju, a obje strane ističu kako kontroliraju vojsku.

Prema svemu sudeći, obje strane imaju podršku vojske, ali pitanje je čija će podrška naposlijetku biti veća.

Na više mjesta došlo je do sukoba između demonstranata i Nacionalne garde. Pojedine agencije javljaju i da je došlo do pucnjave na Gvajdovom skupu, a bacani su i suzavci te ispaljivanji vodeni topovi. Prema pojedinim pisanjima, vojno vozilo gazilo je demonstrante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije iz svijeta

Ruski predsjednik Vladimir Putin, zbog situacije u Venecueli, sazvao je danas i Vijeće sigurnosti, a reagirao je i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majkl Pompeo (Michael), koji je podržao aktivnosti na svrgavanju predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas). U objavi na svom profilu na Twitteru on je napisao:

– Danas je prijelazni predsjednik Huan Gvajdo (Juan Guaido) objavio početak “Operacije oslobođenja” (Operacion Libertad).

Gvajda je podržala i Kolumbija. Kolumbijski predsjednik Ivan Duke (Duque) pozvao je venecuelansku vojsku da podrži Gvajda da stane “uz ispravnu stanu”.

Istovremeno je britanska vlada, jedna od prvih u Evropi koja je priznala Gvajda za predsjednika, pozvala “na mirno rješenje” krize.

– Koncentriramo se na mirno rješenje krize i obnovu venecuelanske demokratije – objavila je portparol premijerke Tereze Mej (Theresa May) uz poruku da “venecuelanski narod zaslužuje bolju budućnost i da je dosta patio te da Madurov režim treba okončati”.

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) je dao podršku ustanku poručivši kako je narod Venecuele “porobljen od diktatora”.

Događaje u Venecueli prati i Evropska unija.

– Ponovila bih naš stav o podršci političkom i mirnom rješavanju krize u Venecueli slobodnim i poštenim izborima. Ovo je dugogodišnji stav Evropske unije koji je dobro poznat – poručila je Maja Kocijančič, portparol EU.

Oglasila i vlada Španije, koja je zatražila održavanje mirnih izbora te izbjegavanje prolijevanje krvi.

– Iskreno se nadamo da neće doći do prolijevanja krvi. Podržavamo mirni i demokratski postupak u Venecueli te trenutno organiziranje izbora za novog predsjednika – rekla je španska ministrica i portparol vlade Isabel Celaa.

Konferencija u Vašingtonu

Inače, Guajdov ambasador u SAD Karlos Vekio (Carlos Vecchio) danas je održao konferenciju za medije u Vašingtonu i poručio da je “ovo tek početak”.

– Operacija se upravo odvija, u sljedećim satima i danima ćete vidjeti još događaja. Ovo nije vojni udar, ovo je ustavna kriza koju vodi narod Venecuele – rekao je Vekio pozvavši ljude da izađu na ulice.

Vlada Venecuele

U međuvremenu su venecuelanski ministri odbrane i komunikacija Vladimir Padrino i Horhe Rodrigez (Jorge Rodriguez) objavili da vlada suzbija plan državnog udara na koji je pozvao opozicioni vođa.

Padrino je kazao da su oružane snage odane odbrani ustava i legitimnih vlasti te da je u kasarnama širom zemlje stanje „normalno“.

Inače, Maduro Gvajda naziva marionetom SAD koje ga pokušavaju svrgnuti državnim udarom. Gvajdu je zabranjen izlazak iz zemlje, što je on prekršio. Treba napomenuti i da je vlada uhapsila njegovog glavnog pomoćnika, ukinula Gvajdov parlamentarni imunitet, a otvoreno je i nekoliko istraga protiv njega.

Podsjetimo, Gvajdo, čelnik venecuelanske Nacionalne skupštine koju nadzire opozicija, u januaru se pozvao na Ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nikolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim. Kao legitimnog predsjednika Venecuele priznalo ga je pedesetak država.

ASHA prodaja vozila