Početna BiH Državni službenici daju otkaze, plate iz snova imaju samo funkcioneri

Državni službenici daju otkaze, plate iz snova imaju samo funkcioneri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao u institucijama BiH očigledno je atraktivan samo za funkcionere i rukovodeće državne službenike s primanjima od nekoliko hiljada maraka, dok oni ostali u posljednje vrijeme masovno napuštaju službu i odlaze na veću platu, saznaje Srpskainfo.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH sva svoja ministarstva i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića upozorio je na ovaj problem, uz napomenu da je pojava postala još izraženija nego ranijih godina.

– Tako je na primjer u prošloj godini 46 državnih službenika dobrovoljno istupilo iz državne službe, a ukupno šest ih se nije vratilo sa neplaćenog odsustva koje im je odobreno radi stručnog usavršavanja koje nije obuhvaćeno organizovanim oblicima obuke koje provode institucije BiH, a koje doprinosi usavršavanju državnog službenika za obavljanje poslova u službi. Želimo istaći da je do sada u ovoj godini već 40 državnih službenika dobrovoljno istupilo iz državne službe, od čega se tri službenka nisu vratila s odsustva koje im je određeno radi edukacije – navodi se u dopisu koji je u posjedu Srpskainfo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode, posebno je izražen problem odlaska IT stručnjaka, odnosno ljudi informatičke struke, uz opozorenje da to može da ugrozi funkcionisanje velikog broja razvijenih sistema, odnosno softverskih aplikacija i baza podataka koji pružaju podršku svim institucijama BiH. Tako je u tekućoj godini sedam IT stručnjaka državnih službenika napustilo institucije BiH, što zajedno sa 2018. godinom čini 11 onih koji su otišli.

– Valja primjetiti da se IT stručnjacima ne odobrava dodatak na platu koji je zakonska mogućnost, što zajedno sa višedecenijskim negativnim trendom plata u institucijama BiH (koje su generalno niže i od entitetskig i od kantonalnog nivoa) i promijenjenim stanjem na tržištu u privatnom sektoru, čini institucije BiH izuzetno neatraktivnim za ovu vrstu stručnjaka, koji su za njihovo funkcionisanje neophodni – navodi se u informaciji.

Kako smo ranije pisali, nisu IT stručnjaci jedini koji odlaze iz institucija BiH, jer je taj trend izražen i među pripadnicima Oružanih snaga BiH, policajacima u policijskim agencijama na nivou BiH, uglavnom zbog posla u inostranstvu.

Prema podacima iz oglasa za posao koje objavljuje Agencija za državnu služu BiH, plata stručnog savjetnika je 1.298 KM, višeg stručnog saradnika 1.117 KM, a stručnog saradnika 998 KM.

Istovremeno, BiH je prava meka za direktire, poslanike, delegate, ministre i članove Predsjedništva BiH koji zarađuju od 3.000 pa čak do 7.000 KM mjesečno.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila