Početna BiH Državljanka BiH se javila iz evropskog žarišta korona virusa

Državljanka BiH se javila iz evropskog žarišta korona virusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je druga najpogođenija zemlja pandemijom korona virusa nakon Kine, u kojoj se bolest pojavila krajem prošle godine, a širenje bolesti ne pokazuje znakove usporavanja.

U nedjelju je Italija saopštila o novih 368 smrtnih slučajeva, što je najveće povećanje od početka epidemije.

U poređenju sa subotom, broj mrtvih je u nedjelju porastao za više od 25 odsto, na ukupno 1.809 umrlih. U Italiji je broj zaraženih u jednom danu porastao za 17 odsto i sada je 24.747 zaraženih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajka Naida Akšamija nalazi se u Italiji, gdje je zaposlena, a u razgovoru za Avaz komentarisala je stanje u toj zemlji.

– Već imamo uputstva od vlade da se pridržavamo određenih pravila. Ipak, od 9. marta već je počeo ozbiljan karantin. Iz kuće smijemo izaći samo iz valjanih razloga. Prije izlaska moramo popuniti sertifikat kojim dokazujemo da izlazimo iz poslovnih razloga, koji ne mogu čekati, do apoteke i prodavnice prehrambenih proizvoda. Na ulicama je policija, koja sve to kontroliše. Sva veća okupljanja su zabranjena – kaže Akšamija.

Naglašava da su sankcije velike u slučaju nepoštivanja pravila.

– Ukoliko se na jednom mjestu okupi više osoba, mogu dobiti i zatvorsku kaznu do tri mjeseca. Rade isključivo esencijalni servisi, zatvorene su sve kafane, restorani i mnogi ljudi rade od kuće. Naprimjer, ako želite kontaktirati neku agenciju, morate putem telefona, jer su njihove kancelarije zatvorene u smislu da ne možete otići individualno i pričati s nekim u lice – govori Akšamija.

Ističe da ima straha među stanovnicima, ali da to sve oscilira.

– Činjenica je da mi na početku nismo ozbiljno shvatili pravila. Bili smo previše bahati i sada, kada imamo 300 smrtnih slučajeva u toku 24 sata, shvatamo da je stvar mnogo ozbiljna. U Italiji je, u prosjeku, od 2.500 do 3.000 novih slučajeva zaraze. Ako osoba boravi na otvorenom, to ne sprečeva širenje virusa ukoliko je u bliskom kontaktu druge osobe koja je prenosilac virusa – kaže ona.

Dodaje da najviše trpe ekonomija i privreda.

– Ugostiteljski objekti te slični poslovi su u velikom gubitku. U posljednji mjesec, italijanska berza opala je za 38 odsto. To se nije desilo od pamtivijeka – zaključuje Akšamija.

ASHA prodaja vozila