Početna Region Državljani BiH od petka u Republiku Hrvatsku ulaze po novom režimu

Državljani BiH od petka u Republiku Hrvatsku ulaze po novom režimu

To znači da svi koji putuju turistički na Jadran ili neku drugu destinaciju u našoj zemlji više neće morati na granici predočiti potvrdu o rezervaciji ili plaćanju smještaja, već samo test na koronu, odnosno da su vakcinisani ili prebolovali Covid-19.

Prije nego što se raščistila situacija, međutim, vladala je prava zbrka informacijama na relaciji Sarajevo-Zagreb-Bruxelles. Počelo je onog trenutka kada je hrvatski ministar unutrašnjih poslova i šef Stožera Civilne zaštite, Davor Božinović, u srijedu na konferenciji za novinare objavio da od 1. jula građani BiH, kao i Srbije, odnosno trećih zemalja, za ulazak u Hrvatsku više ne trebaju poseban razlog za dolazak u Hrvatsku

Jedva čekajući, tako su mnogi turisti iz BiH, kao i oni koji imaju vlastite kuće ovdje, krenuli na Jadran, ali su ih već na njihovoj granici službenici upozoravali da novi režim još nije stupio na snagu i da je bolje da pričekaju još koji dan. Prema prvim objašnjenjima što su stigla iz Sarajeva, čekalo se da odluka bude objavljena u Narodnim novinama.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RH u Zagrebu ostali su pomalo iznenađeni ovakvom informacijom jer je, kako su službeno pojasnili, Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijalaza RH objavljena isti dan kada je i donesena, odnosno najavio je ministar Božinović, znači 30. juna. Poslali su nam i link s Narodnih novina koji tome govori u prilog.

Ono što se čekalo jest zapravo odluka Vijeća Evropske unije, koje je u donijelo odluku da građani Bosne i Hercegovine mogu bez ograničenja ući na teritorij cijele EU, pod uvjetom da su vakcinisani, imaju dokaz o preboljenoj koroni ili negativan PCR/brzi antigenski test (BAT).

Prvi test ne smije biti stariji od 72, a drugi od 48 sati, pri čemu BAT mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, koju objavljuje Evropska komisija. Na listu je zajedno s BiH dodano još 11 zemalja, a situacija će se revidirati svakih 15 dana ovisno o epidemiološkoj situaciji.

“Mi smo za svaki slučaj”, rekli su na Graničnom prijelazu Čapljina s hercegovačke strane, “u petak ujutro zvali kolege iz Metkovića i pitali što je s odlukom. Oni su rekli da turisti iz BiH ne moraju imati potvrdu o rezervaciji, tako da više ljude ne moramo upozoravati”.

Laknulo je i brojnim turističkim radnicima i agencijama u susjednoj državi, jer će im sada biti lakše poslovati s Hrvatskom. Neće biti više ni situacija da se građani BiH da bi posjetili rodbinu u Hrvatskoj morali rezervirati privatni smještaj ili onaj u hotelima. Mnogi su to radili tek pro forme, radi potvrde, plaćali jednu noć i slično, a odsjedali kod svojih, piše Slobodna Dalmacija.