Početna Vijesti Društveno koristan rad osuđenika uštedio novac USK-u

Društveno koristan rad osuđenika uštedio novac USK-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena alternativne krivične sankcije kojom se osuđenicima određuje društveno koristan rad umjesto zatvorske kazne donijela je tokom protekle godine značajne finansijske uštede u budžetu Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima Asima Dizdarevića, ministra pravde USK, pomenuta sankcija se na području ovog kantona primjenjuje u posljednjih nekoliko godina i njeni dosadašnji efekti su veoma dobri.

“Jedan dan boravka osuđenika u zatvoru košta budžet od 80 do 100 maraka, a samo prošle godine sudovi u Unsko-sanskom kantonu izrekli su zatvorskih kazni u trajanju od oko 3.500 dana. Oko 80 posto tih kazni provedeno je institutom alternativne sankcije pa se lako mogu izračunati finansijski efekti njene primjene”, kazao je Dizdarević. Inače, u proteklih šest godina, od kada je započela primjena ove sankcije u USK, izrečeno je više od 300 takvih presuda i od tog broja preko 90 posto uspješno je realizirano.

Dizdarević kaže kako ovu krivičnu sankciju izriče sud uzimajući u obzir težinu krivičnog djela i njome se omogućuje da lica, koja su za učinjena krivična djela osuđena na kaznu zatvora do jedne godine, zamijene izdržavanje kazne zatvora radom na slobodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, Unsko-sanski kanton je vodeći u cijeloj Bosni i Hercegovini kada je riječ o primjeni ove sankcije, koja je polučila željeni vaspitni i društveni efekat. Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja su izrečene ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju te sličnim djelima. Ministarstvo pravosuđa USK ima sklopljene ugovore s 18 poslovnih subjekata u kojima osuđenici mogu odraditi svoju kaznu i mahom se radi o lokalnim komunalnim preduzećima, zdravstvenim, socijalnim i drugim ustanovama, gdje oni mahom obavljaju fizičke poslove.

Nezavisne

cera - Društveno koristan rad osuđenika uštedio novac USK-u