Početna Region Drugi slučaj koronavirusa u Sloveniji, traga se za kontaktima

Drugi slučaj koronavirusa u Sloveniji, traga se za kontaktima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji je, nakon jučerašnjeg prvog, zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Novi zaraženi bio je u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku, odakle je 29. februara avionom bolestan doputovao u Veneciju. Istog dana je po povratku iz Italije bio na urgentnom odjelu bolnice u Ljubljani, ali tamo su ga uputili kući. Već tada je imao znakove bolesti, koje je najprije pripisivao povredi koju je prije toga zadobio u Maroku.

Jučer je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, otišao u dom zdravlja Vič u Ljubljani, mimo svih javnih upozorenja da se oni koji sumnjaju na infekciju koronavirusom najprije moraju javiti telefonom svom ljekaru. Dežurna doktorica uputila ga je vozilom Hitne pomoći u Infektivnu kliniku, gdje je nakon pozitivnog testa smješten u izolacijsku sobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovensko ministarstvo zdravstva prikuplja podatke o tome s kime je sve oboljeli bio u kontaktu od polaska na put u Maroku i pozivaju sve koji su bili u kontaktu s njim, u avionu ili čekaonici Hitne pomoći, da im se jave.

Direktorica Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravstva Mojca Gobec izjavila je za Slovensku televiziju da panika nije potrebna te da preventivne mjere za suzbijanje širenja zaraze i eventualne epidemije ostaju za sada iste koje su donesene prethodnih dana i sedmica, a eventualne nove mjere ovisit će “o ocjeni rizika”, prenosi Hina.

Za uzimanje brisova koji odlaze na testiranje u tri laboratorija u Ljubljani i Mariboru predviđeno je 16 “ulaznih centara”, regijski smještenih u bolnicama po cijeloj Sloveniji, a za eventualno primanje više oboljelih rezervirane su izolacijske sobe u tri bolnice, u Ljubljani, Mariboru te Golniku kod Kranja.

ASHA prodaja vozila