Početna Vijesti Druga šansa za preduzetnike koji propadnu u Srpskoj gotovo da ne postoji

Druga šansa za preduzetnike koji propadnu u Srpskoj gotovo da ne postoji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo preduzetničkih poduhvata u Republici Srpskoj propadne, a njihovi pokretači ostaju obeshrabreni tim neuspjehom i ne usuđuju se da ponovo pokušaju da pokrenu sopstveni biznis.

Za razliku od situacije u nekim razvijenim zemljama, njima u pomoć ne pritiče ni država, jer neka vrsta sistemskog mehanizma pružanja takozvane druge šanse u Srpskoj još ne postoji. Stručnjaci ističu da nema ni posebnih programa podrške u pružanju “druge šanse“, kao i da svijest o potrebi pružanja te prilike nije dovoljno razvijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svakodnevna je pojava da neki preduzetnički poduhvat propadne, a razlozi su različiti – kriza, nedostatak posla, nedostatak tržišta, stručne radne snage, nedostatak osnovnih znanja i vještina potrebnih za poslovanje i slično. Uobičajeno je i da društvo stigmatizuje i diskriminiše preduzetnike koji su jednom doživjeli neuspjeh. Istovremeno, strah od posljedica neuspjeha u poslovanju njih obeshrabruje da ponovo pokušaju. Međutim, dobra okolnost je da imamo zadovoljavajući strateški i zakonski okvir za kreiranje mehanizma za pružanje druge šanse preduzetnicima – ističe direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić.

Ciljna grupa

Ova agencije je, naime, od nedavno jedini partner iz BiH u projektu „Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje „druge šanse“ preduzetnicima u Dunavskoj regiji“ – DanubeChance2.0, čiji cilj je upravo razvijanje politika pružanja druge šanse preduzetnicima, kao i razvoj praktičnih rješenja za poboljšanje preduzetničkog učenja i kulture da bi se izbjegao gubitak preduzetničkog potencijala i prevazišla stigmatizacija preduzetnika koji su bankrotirali u Dunavskoj regiji.

– Ciljna grupa u projektu su preduzetnici čiji prvi poslovni poduhvat nije uspio, ali su spremni za novi početak, a zatim kreatori politika i donosioci odluka i institucije koje pružaju podršku preduzetnicima. Aktivnosti će biti usmjerene na stvaranje sistema za pružanje podrške poštenim preduzetnicima kroz harmonizaciju postojećeg zakonodavnog okvira i mjera kako bi se preduzetnicima koji su otišli u stečaj brzo pružila ta druga šansa u Dunavskoj regiji, a zatim na povećanje svijesti o mogućnostima druge šanse za preduzetnike, kao i promociju mjera za restrukturiranje. To podrazumijeva prenos i prilagođavanje inovativnih i uspješnih praksi u rješavanju nesolventnosti, alata za prevazilaženje stečaja ili bankrota i razvoj novih rješenja za preduzetnike koji žele ponovo započeti posao u Dunavskoj regiji – objašnjava Đukić.

Druga šansa

U Srpskoj trenutno ne postoje podaci o broju privrednih subjekata kojima je potrebna druga šansa, ali u narednom periodu, ističe Đukić, treba raditi na stvaranju sistema kako bi se preduzetnici na vrijeme upozorili na probleme i tako izbjegli stečaj ili gašenje poslovne djelatnosti.

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=116&loc=https%3A%2F%2Fsrpskainfo.com%2Fdiskriminisani i obeshrabreni druga sansa za preduzetnike koji propadnu u srpskoj gotovo da ne postoji%2F&referer=https%3A%2F%2Fsrpskainfo - Druga šansa za preduzetnike koji propadnu u Srpskoj gotovo da ne postoji

Po njegovim riječima, učešće u ovom projektu omogućiće agenciji i da pripremi analizu stanja u pružanju druge šanse preduzetnicima u RS, kao i organizaciju edukacija za preduzetnike sa finansijskim poteškoćama, ali i za donosioce odluka, investitore i finansijske organizacije. Podsjeća i da Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2016-2020. godina, u sklopu podrške stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za ova preduzeća, predviđa i mjere za brže provođenje stečajnog postupka i pružanje druge šanse preduzetnicima u RS.

– To se prvenstveno odnosi na primjenu Zakona o stečaju, podršku preduzećima sa poteškoćama u poslovanju, te obezbjeđivanje druge šanse za poštene preduzetnike. Strategijom je predviđeno kreiranje sistemskog rješenja za uspostavljanje mehanizma za pružanje druge šanse preduzetnicima u RS – kaže Đukić.

Zakonska rješenja

U RS već postoji nekoliko zakonskih rješenja koji se bave aspektima politike pružanja “druge šanse“, a u toku je i donošenje zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju pred Privrednom komorom RS kao institucionalnim posrednikom.

– Restrukturiranje je nužno sprovesti kada privrednom društvu prijeti finansijski i poslovni neuspjeh, ukoliko odmah ne preduzme korektivne mjere i mjere oporavka, koje obično obuhvataju finansijske mjere usmjerene na restrukturiranje dugova, odnosno redefinisanje njegovog odnosa sa najvećim povjeriocima. Nužno je obezbijediti blagovremeno vođenje postupka finansijskog restrukturiranja, odnosno provesti postupak prije nego što finansijske poteškoće eskaliraju do nivoa koji zahtijeva sudski postupak i uključivanje svih povjerilaca – kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Iskustva onih koji su dobili drugu šansu

Projekatom DanubeChance2.0 planirano je i da svoja iskustva prenesu preduzetnici koji su dobili drugu šansu, ali i oni koji su propali, a nisu ponovo započeli posao.

Projekat sufinansira EU u sklopu Dunavskog transnacionalnog programa iz sredstava Evropskog regionalnog razvojnog fonda, Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA i Evropskog fonda za susjedsku saradnju ENI, a ukupna vrijednost je 1.822.550 evra.

Vodeći partner je IFKA Agencija za razvoj Ministarstva ekonomije Mađarske, a RARS je jedan od 17 partnera u ovom projektu koji se provodi od jula ove godine i trajaće do kraja juna 2021. godine.

cera - Druga šansa za preduzetnike koji propadnu u Srpskoj gotovo da ne postoji