Početna BiH Dragojević-Stojić: Zašto ovlaštena laboratorija nije radila analizu?

Dragojević-Stojić: Zašto ovlaštena laboratorija nije radila analizu?

Zašto premijer Radovan Višković ne kaže javnosti koja je laboratorija radila analizu kiseonika koji se koristi u bolnicama u Republici Srpskoj i zbog čega ova analiza nije urađena u laboratoriji koja je nadležna za taj posao, pita Maja Dragojević-Stojić, član Predsjedništva SDS-a.

Ona je poručila da je sve što je Višković radio u vezi analize čije podatke jutros iznio potpuno nelegalno.

Ističe da prema Pravilniku Agencije za lijekove BiH, koji je usaglašen sa evropskim direktivama za lijekove, samo ovlaštena laboratorija može raditi ovakvu vrstu kontrole i da je po zakonu za to nadležna Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

„Od Viškovića očekujemo odgovor da li je analiza o kojoj on govori rađena od strane laboratorije koja je ovlašćena za analizu lijekova“, navodi Dragojević-Stojić.

Komentarišući Viškovićeve navode o čistoći kiseonika, ona je kazala da je poenta u nečistoći.

„Kiseonik kao onečišćenje može da sadrži ugljen monoksid i ugljen dioksid i postavlja se pitanje da li je provjeravan sadržaj istog, pogotovo zbog toga kada se zna koliko štetno udisanje ugljen monoksida može biti“, poručila je  Dragojević-Stojić.

Ona je kazala da Višković pokušava obmanuti javnost i podsjetila da su i iz preduzeća “TGT Tehnogas” i sami priznali da je kiseonik koji su isporučivali bolnicama u Republici Srpskoj industrijski.

Dragojević-Stojić  je Viškoviću  poručila da prestane zamajavati javnost i da građane ne pokušava praviti ludima.

(BN)