Početna Politika Dragojević Stojić: Da li je kopanje rude pod okriljem noći kraj rudarenja...

Dragojević Stojić: Da li je kopanje rude pod okriljem noći kraj rudarenja na ovom prostoru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Maja Dragojević Stojić, član predsjedništva SDS i jedan od kandidata za gradonačelnika Prijedora komentarisala je aktuelnu sitaciju oko starih ljubijskih rudnika:

“Odavno želim ljudima koji se bave rudarenjem u Prijedoru da postavim nekoliko pitanja i ako je ikako moguće da na njih dobijem odgovore koji će zadovoljiti moju, ali i znatiželju mnogih Prijedorčana, koji su na rudu računali koliko i na hljeb.

Ovih dana uveliko se priča da je u starim ljubijskim rudnicima, pod okriljem noći počelo iskopavanje rude koja se miješa sa rudom iz Omarske i “testno” šalje u zeničku željezaru. Navodno je riječ o 150 000 tona rude. Ako je to istina, pitam se da li će ArcelorMittal starim ljubijskim rudnicima isplatiti dobit iz njihovog kopanja rude na rudištima Ljubije? Pitanje se nameće samo po sebi, jer je Mittal nedavno priznao utaju poreza na transferne cijene zbog čega je platio dug s kamatama od 6,4 miliona maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se, ako je tačno, da je riječ o tajnom kopanju rude, a mještani pričaju da demperi rade od jutarnjih časova, ovo posmatrati kao kraj rudarenja na ovom prostoru? Sve ovo, ako je tačno, podsjeća na tajni ulazak “Mittala” u stare rudnike za koje se u dvije propale privatizacije državnog kapitala navodno ozbiljno nadmetao. Ali rudnike nije kupio. U IRB-u je tada ocijenjeno da dokumentacija koja su proslali iz ArcelorMittala Prijedor nije validna. Drugih ponuda nije bilo, mada su u Mittalu tada tvrdili da ih je banka spriječila da učestvuju u aukciji. Datum novog nadmetanja nije određen, a bilo bi dobro znati zašto nije.

Dug RŽR Ljubija na prvom polugodištu iznosi čak 670 000 KM. Prihodi su mu duplo manji, a ovo preduzeće u vom vlasništvu knjiži dva rudnika koja bar do sada nisu u funkciji, Ljubiju i Tomašicu. Ili jesu, ali pod okriljem noći?” – izjavila je Maja Dragojević Stojić.

ASHA prodaja vozila