Početna Vijesti Dragan Lukač pisao međunarodnoj zajednici: Šutite i podržite policiju protiv naroda!

Dragan Lukač pisao međunarodnoj zajednici: Šutite i podržite policiju protiv naroda!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Suzdržite se od ishitrenih saopštenja“, upozorio je predstavnike međunarodne zajednice u BiH ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

U pismu koje je u petak uputio svim ambasadama u BiH, a koje je u posjedu Žurnala, ministar Lukač traži podršku od stranaca za policijske aktivnosti koje se provode protiv grupe „Pravda za Davida“.

„Pozivam predstavnike međunarodne zajednice u BiH da ostanu u službi pružanja podrške osiguranju trajnog mira u BiH i izgradnji stabilne, sigurne i demokratske zemlje, odnosno u službi ostvarivanja bezbijednosti i vladavine prava u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, da se uzdrže od ishitrenih saopštenja, te da ne pozivaju na uzdržavanje od provođenja zakona, već na poštovanja i sprovođenje istih“, naveo je Lukač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, brojni međunarodni zvaničnici osudili su ove sedmice policijsku akciju usmjerenu protiv pokreta „Pravda za Davida“, tokom koje su pripadnici MUP-a RS, uz upotrebu sile, na Trgu Krajine u Banja Luci uhapsili Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, te brojne aktiviste koji su mjesecima protestovali zbog nerješavanja ovog slučaja.

„Izuzetno cijenim činjenicu što se dešavanja u Banjaluci prate, ali istovremeno naglašavam da je potrebno objektivno, profesionalno i nepristrasno se oglašavati ovim povodom, a posebno imajući u vidu činjenicu da svi, uključujući i medije, treba da budu u službi vladavine prava“, napisao je Lukač u pismu upućenom na 37 adresa, među kojima su ambasade Austrije, Bugarske, Kine, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, SAD-a, Rusije, Makedonije, Norveške, Rumunije, Švicarske, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske …

Republika Srpska, odnosno BiH, naveo je Lukač, pravna je država u kojoj se provode zakoni i oji ih krše budu sankcionisani. No, onda otkriva prave razloge akcije usmjerene protiv aktivista iz grupe „Pravda za Davida“.

„Stalna i neargumentovana prozivanja Ministarstva i njegovih pripadnika, dovode do potrebe zaštite ličnog, ali i integriteta Ministarstva u cjelini, te su zbog toga nadležnom tužilaštvu podnesene odgovarajuće prijave“, pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Upravo na osnovu ovih prijava, podnesenih zbog „stalnog i neargumentovanog prozivanja MUP-a“ i zbog „zaštite ličnog integriteta“ Dragana Lukača, Okružno tužilaštvo u Banja Luci izdalo je naredbe za hapšenje Davora Dragičevića i ostalih aktivista okupljenih oko grupe „Pravda za Davida“.

U pismu koje je dostavljeno i na adrese EUFOR-a, OSCE-a i Delegacije EU u BIH, Lukač navodi da je „nekoliko medija prenijelo prilično tendenciozna saopštenja“.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, niti institucije vlasti RS, ne podstiču nikakvu eskalaciju događaja, kako se to u pojedinim saopštenjima navodi“, napisao je Lukač.

(zurnal.info)

cera - Dragan Lukač pisao međunarodnoj zajednici: Šutite i podržite policiju protiv naroda!