Početna Zanimljivosti Doživotne karte skupo koštale American airlines

Doživotne karte skupo koštale American airlines

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke odluke komaopnija mogu imati dugoročne posljedice i stvoriti još veće probeleme, a jedna takva smatra se za najskuplju u istoriji moderne avioindustrije, koju je prije 38 godina donijelo rukovodstvo American airlinesa.

Naime, osamdesetih godina prošlog vijeka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima. Kako bi nadoknadili manjak gotovine, odlučili su da na tržište izbace neograničenu doživotnu kartu za let prvim razredom, prenosi Novac.hr.

Pravo na kupovinu ove karte za 250.000 dolara jednokratno, imali su najćešći putnici aviokompanije. Uz tada nazvanu kartu AAairpaš, putnici su dobili mogućnost neograničenog letenja gdje god i kada god požele tokom cijelog života. Isto tako za dodatnih 150.000 dolara oni najlojalniji mogli su da kupe i dodatnu kartu za pratioca ili člana porodice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova investicija bila je svojevrsna obveznica. Umjesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim su mušterijama isplaćivali dividendu u putovanjima. AAirpaš je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, čime je firma dobila preko potrebni kapital za nastavak poslovanja.

Međutim, ispostavilo se, da je ishitrena odluka aviogiganta na kraju više koštala nego što je vrijedela te je Amerikan erlajns bio primoran da opozove AAirpas za troje klijenata.

Naime, neki su kupci vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od tih sretnika bio je bankar Stiv Rotstain iz Čikaga, koji je svoju Aairpaša kartu iskoristio čak 10.000 puta.

Tako je tokom dvadeset godina 1 000 puta letio za Njujork, 500 za London, San Francisko i Los Anđeles, a u Tokio je otputovao čak 120 puta, 80 puta u Pariz i Sidnej, te 50 puta u Hong Kong.

Još jedan od klijenata koji su maksimalno iskoristili ovu kartu bio je i Žak Vrum. Za razliku od Rotstajna on je svoju koristio kako bi otišao na koncert ili na sendvič s prijateljem u drugi grad, a vremenom je slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti počeo da primijenjujue po cijelom svijetu.

Kada se 2007. godine Amerikan erlajns ponovo našao u finansijskim teškoćama uvidom u knjige, vođstvo kompanije otkrilo je kako su najgorljiviji korisnici AAirpaša – Stiv Rotstajn i Žak Vrum – kompaniju godišnje koštali oko milion dolara poreza i naknada od prodaje karata.

Daljom istragom ustanovljeno je kako su ta dvojica svoje besplatne karte dijelili i s trećim osobama te na njima masno zarađivali. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru te im ukinuli privilegiju besplatnog putovanja, ali i zabranu letenja Amerikan erlajnsom.

U međuvremenu je i treći klijent ostao bez AAirpaša, ali uprkos žalbama i tužbama nisu uspjeli da povrate izgubljeno.

ASHA prodaja vozila