Servis za kućnu dostavu Glovo kao i mnogi drugi, koji već nekoliko godina posluju i u Bosni i Hercegovini, prekinuli su saradnju sa banjalučkim restoranom koji je u vlasništvu porodice Milorada Dodika.

Gorica Dodik (su)vlasnica tog restorana obznanila je ovu informaciju na društvenim mrežama navodeći da iza svega stoji Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, tačnije, kako je ona napisala, “Američka turistička agencija iz SA (Sarajeva).”

– Američka turistička agencija iz SA se opet oglašava, izgleda im posao zatajio pa ni glavna maskota više ne donosi profit svojim video promocijama. Nego kad smo kod Amera, danas je Glovo otkazao saradnju sa restoranom Agape, uz obrazloženje da su u vlasničkoj strukturi većinom Ameri pa moraju. Zovu ih iz ove gorepomenute agencije i prijete – navela je.

Glavna maskota u njenom tvitu, kako se može pretpostaviti, je ambasador Michael Murphy o kojem je pisala na društvenim mrežama nakon tvita o svom restoranu i kojeg je optužila da “ako se Miloradu nešto desi ovaj agresor je adresa”.

Gorica Dodik, kao i njen brat Igor, od oktobra su na američkoj crnoj listi. Tamo su se pridružili ocu Miloradu Dodiku koji je pod američkim sankcijama već godinama. Na crnoj listi je i niz drugih zvaničnika i poslovnih ljudi, kao i kompanija, bliskih Dodiku i njegovoj stranci.

Dodikova djeca omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bh. entitetu RS, “što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji”, bilo je između ostalog objašnjenje zašto su Igor i Gorica završili na crnoj listi.

Od 2021. godine, Dodik je povećao angažman svoga sina, Igora Dodika, i kćerke, Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima u RS što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH, obrazložili su Amerikanci.

Faktor