Početna Svijet Došla iz Jugoslavije bez ičega, danas nadgleda američki finansijski sistem

Došla iz Jugoslavije bez ičega, danas nadgleda američki finansijski sistem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelena McWilliams danas je finansijski regulator u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno direktorica Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC).

Riječ je o agenciji koju je osnovao američki Kongres sa ciljem očuvanja stabilnosti i povjerenja u državni finansijski sistem.

Kako piše CNN Business, ona je u SAD došla iz bivše Jugoslavije ranih ‘90-ih, kada je imala 18 godina, sa samo 500 dolara u džepu, koje su njeni roditelji morali posuditi. Tada nisu imali posao niti bilo kakvu imovinu, prenosi BiznisInfo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ona se uspjela uklopiti u američko društvo i dospjeti na tako visoku poziciju. Za šeficu FDIC-a imenovana je u junu prošle godine, na prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Interesantna je činjenica da je njena porodica ostala bez svoje štednje u bankama u bivšoj SFRJ, a da ona danas nadgleda upravo američki bankarski sistem.

– Njena porodica je bila žrtva propasti bankarskog sistema u Jugoslaviji, dok je zemlja nestajala u ratu – piše CNN Business.

Ona je pojasnila da njen otac nije mogao podići svoju cjeloživotnu ušteđevinu iz banke u Beogradu usljed propasti bankarskog sistema.

Za razliku od SAD, banke u Jugoslaviji tada nisu imale osiguranje depozita, navodi američka mreža.

ASHA prodaja vozila