Početna Vijesti Doprinos stranih podružnica: Imaju promet 4,5 milijardi KM i zapošljavaju petinu radne...

Doprinos stranih podružnica: Imaju promet 4,5 milijardi KM i zapošljavaju petinu radne snage

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Republici Srpskoj posluju 262 strane podružnice koje zapošljavaju 27.481 radnika, a najviše ih je iz Srbije, Italije i Slovenije.

Ovo su najnoviji podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske za 2017. godine po kojima su preduzeća, strane podružnice, ostvarile ukupan promet od 4,5 milijarde konvertibilnih maraka i učestvuju sa 26,7 odsto u ukupnom prometu privrede Republike Srpske. To pokazuje koliko je značajno njihovo učešće u ukupnoj privredi Republike Srpske.

U ukupnom broju stranih podružnica najviše ih je u području prerađivačka industrija 40,5 odsto i trgovina na veliko i malo 24,8 odsto. Zapošljavaju 19,7 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strane podružnice, u kojima najveće učešće u kapitalu imaju države članice Evropske unije, angažuju 65 odsto od ukupnog broja zaposlenih u ovim kompanijama.

Srbija u Srpskoj ima 69 podružnica u kojima radi gotovo 5.000 radnika, Italija ima “svojih! 23 kompanije u kojima radi više od 3.700 radnika, a firmi sa kapitalom iz Slovenije ima 20 i u njima je zaposleno više od 3.600 radnika.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila