Početna Vijesti Donacije iz BiH pomogle opismenjavanje 4.667 mališana u Burkini Faso

Donacije iz BiH pomogle opismenjavanje 4.667 mališana u Burkini Faso

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burkina Faso jedna je od nasiromašnijih zemalja na svijetu. Loš životni standard i siromaštvo sudbina je većine stanovnika ove zemlje, čijih 80% stanovnika se bavi poljoprivredom.

Siromaštvo najviše pogađa djecu, zbog čega veliki broj mališana ne ide u školu ili završi jedan ili dva razreda osnovne škole, kako bi savladali čitanje i pisanje.

“Malene zelene tablice na kojima vode svoje zabilješke često ostaju samo mrtvo slovo sklonjeno od zaborava”, piše u biletnu Međunarodnog foruma solidarnosti – “Emmaus”, humanitarne organizacije koja svake godine prikuplja stipendije za školovanje djece u ovoj afričkoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo ove godine humanitarci “Emmausa” iz Bosne i Hrecegovine prikupili su novac za stipendiranje 1.673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogla opismenjavanje 4.667 učenika u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Finansiranje jedne školske godine za jedno afričko dijete u Burkini, iznosi samo 30 konvertibilnih maraka.

Najveći donatori stipendija proteklih pet godina finansirale su mnogi građani i dijaspora Bosne i Hercegovine, zatim javni i privatni sektor, te nekoliko medžlisa Islamske zajednice u BiH.

Pored obezbijeđenih stipendija, za Burkinu Faso “Emmaus” svake godine šalje i kontejnere humanitarne pomoći, u kojima se nalazi odjeća, obuća, hrana, školski pribor za djecu.

(N1)

Dental Studio Prijedor