Udruženje mljekara BiH traži od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košaraca da što prije uvede prelevmane na uvozno mlijeko i mliječne proizvode kao reakciju na potez Srbije koja je to uradila.

Podsjećamo, Vlada Srbije usvojila je odluku kojom se na uvozno mlijeko uvodi prelevman od 0,25 KM po litri, a na kačkavalj namet od 0,50 KM po kilogramu.

Uvođenjem ovog nameta Srbija je krenula u zaštitu domaće proizvodnje, ali istovremeno uvozne proizvode opteretila i učinila manje konkurentnim.

Ova odluka neposredno utiče na naše tržište, jer izvozimo mlijeko u značajnim količinama na tržište Srbije sa jedne strane, a sa druge, ostaje otvoreno tržište za uvoz iz zemalja EU. Tražimo da se u skladu sa relevantnim propisima u roku od sedam dana uvedu prelevmani na mlijeko i direktno konkurentne mliječne proizvode poput pavlake, jogurta, mladog sira koji se uvoze u BiH iz svih zemalja sa kojima trgujemo mlijekom i mliječnim proizvodima“, zahtijevaju mljekari.

Srbija je poslije Crne Gore jedno od glavnih izvoznih tržišta za proizvođače mlijeka iz Bosne i Hercegovine.

Prema podacima za prošlu godinu, vrijednost izvoza je bila 28 miliona maraka. Sa druge strane, uvezena je roba vrijedna 23 miliona KM.

Uvođenje prelevmana u Srbiji pravdaju stabilizacijom tržišta.

Pokušavamo da stabilizujemo stanje sa tom odlukom kako bi zaustavili pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvoiđača“, rekla je za ministarka poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Jelena Tanasković.

 

Capital