Početna Biznis Domaće kompanije s evropskim standardima

Domaće kompanije s evropskim standardima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napraviti dobar tim, pažljivo birati ko su klijenti te ponuditi vrhunsku uslugu kakvu bi klijenti mogli dobiti i drugdje u svijetu je ključ za uspjeh kada je bonitetna izvrsnost u pitanju, kažu oni koji u BiH posjeduju bisnode sertifikat.

Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji sertifikovane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj s kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuju ista metodologija i dokazani kriterijumi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti nosilac bisnode sertifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim preduzeća dokazuju svojim potencijalnim partnerima da su odgovorna i kvalitetno vođena te da s njima treba poslovati.

Njim kompanije unapređuju svoj ugled i potvrđuju povjerenje u domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici te na taj način ističu dodatno povjerenje poslovnih partnera.

Bisnode setifikat bonitetne izvrsnosti u BiH sprovodi renomirana kompanija “Bisnode” po kriterijumima koji su isti za čitavu Evropu.

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21 odsto njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62 odsto ukupnih prihoda i 70 odsto ukupne neto dobiti u ovom dijelu BiH, a zapošljavaju 55 odsto od ukupnog broja zaposlenih u RS.

Preduzeće “Elnos”, koje posjeduje bisnode sertifikat za zlatnu bonitetnu izvrsnost, i pored toga što su uslovi poslovanja na našem tržištu teški, a EU kriterijumi veoma visoki, uspjelo je da osvoji jedno od najzahtjevnijih tržišta – skandinavsko.

“Ovdje ili u Skandinaviji, za bonitetnu izvrsnost najvažnije je biti u korektnim odnosima sa svim poslovnim partnerima, svoju poziciju graditi na čvrstim i stabilnim osnovama i kreirati balans u odnosu na tržišne izazove i rizike koje svako od tržišta pojedinačno nosi”, kaže Branko Torbica, direktor preduzeća.

Kako kaže, domaće kompanije s bonitetnom izvrsnošću teže ili su već u ravnopravnom položaju s kompanijama iz EU.

Ipak, i pored toga, kaže Torbica, pomoć države je neophodna, pogotovo u vezi s promovisanjem pozitivnih privrednih aktivnosti pa privrednici tu očekuju podršku.

Davor Maksimović, direktor banjalučkog preduzeća “Ultimax”, prepričavajući svoj put do uspjeha kaže kako oni nisu lovili nikakve kriterijume te da su u privrednoj trci išli svojom stazom ne osvrćući se puno na konkurenciju i vjetar u leđa ili lice od strane države.

“U svom poslovanju se ne oslanjamo na državu te s tim u vezi i nisam siguran koliko su bonitetno pouzdane kompanije prepoznate od strane države. Ako sve državne institucije svedemo na nivo jednog lica, mislim da država ima mnogo posla da poboljša poslovni ambijent svim kompanijama. Koliko mogu da pratim, pomaci u poboljšanju ambijenta se dešavaju, mada vjerujem da postoji mogućnost da se stvari ubrzaju”, kaže on.

Ovo preduzeće je inače u prošloj i ovoj godini na tržište u BiH dovelo najznačajnije svjetske licence i metodologije za razvoj kako ljudi, tako i organizacija. Uslugu koju ste do juče mogli dobiti samo ako ste imali konsultanta iz Beča ili Londona danas možete imati ovdje, lokalno. Tržište to prepoznaje.

Maksimović kaže kako je digitalizacija u poslovanju nešto što preduzetnicima može uštedjeti dosta vremena u poslovanju pa s te strane u budućnosti očekuje veće pomake, kada je poslovni ambijent u pitanju.

“Često pitanja idu u smjeru šta država može da učini da bi bio bolji ambijent, a veoma često zaboravljamo da država nije jedini kreator poslovnog ambijenta. Tu smo i mi, preduzetnici, poslodavci, naša udruženja kao značajan element tog istog ambijenta. Potrebno je raditi na boljim odnosima unutar poslovne zajednice, na nivou cijele države”, zaključio je on.

(Nezavisne)

cera - Domaće kompanije s evropskim standardima