Početna BiH Domaće destinacije čeka dobra sezona

Domaće destinacije čeka dobra sezona

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odluke Crne Gore i Hrvatske da ne dozvole građanima BiH ulazak na njihovu teritoriju bez testa ili 14-dnevnog karantina prouzrokovala je nesagledive probleme turističkim agencijama u Srpskoj, ali i u prvi plan stavile Neum, Trebinje i Višegrad, destinacije za koje ovih dana vlada veliko interesovanje.

Građani BiH, Srbije, samoproglašenog Kosova i Sjeverne Makedonije koji se upute u Hravatsku od juče moraju u samoizolaciju 14 dana. Tu odluku susjedna zemlja je donijela zbog porasta broja zaraženih u regionu, a sličan potez prošle sedmice povukla je i Crna Gora koja građanima BiH ne dozvoljava da uđu na njenu teritoriju bez negativnog PCR testa. Stroge naredbe komšija praktično su onemogućile stanovnicima Srpske odlazak na more ovog ljeta, a pružile šansu domaćim destinacijama pred kojima je, po svemu sudeći, dobra sezona.

Direktor banjalučke agencije “Kompas turs” Mladen Račić ističe da je situacija u kojoj su se našli u najmanju ruku katastrofalna.

– Sve nade smo polagali u jul i avgust i u prodaju aranžamana za Crnu Gori i Hrvatsku, ali ta nadanja su srušena. Već računamo da je jul u potpunosti propao – rekao je Račić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su putnici zbog kompletne situacije poprilično oprezni i zbunjeni, te da se i ne bilježi veliko interesovanje građana za ljetovanje.

– Prodaje ima, ali se ne radi o stotinama ljudi. Raste potražnja za Neumom,  gdje će narednih dana sigurno doći do skoka cijena. Aranžamane za Hrvatsku i Crnu Goru sada okazujemo, ali putnici koji su uplatili novac su spremni da sačekaju ukidanje mjera kako bi otišli na odmor. Krajnja opcija i njima i nama je vraćanje novca – kazao je Račić.

Aranžmane otkazuju i u banjalučkom “Unis tursu”.

– Imali smo manji broj rezervacija za početak jula u Hrvatskoj koje smo otkazali, dok rezervacije za kraj jula klijenti ostavljaju, čekaju da vide kako će se situacija odvijati. Trenutno prodajemo samo aranžmane za Neum, za koji vlada mnogo veća potražnja nego ranije, a vrlo je aktuelno i Trebinje, Višegrad, Jahorina, “Banja Vrućica” zbog vaučera koje daje Srpska – rekla je šef poslovnice “Unis tursa” u Banjaluci Gordana Blagojević.

Ista situacija je i na području dobojske regije.

– U velikim smo problemima. Građani gube interesovanje za ljetovanje, odluke Hrvatske i Crne Gore razljutile su mnoge Dobojlije, koji ne žele sačekati da se situacija smiri već otkazuju aranžamne. Niko iz principa ne želi da plati test za ulazak u Crnu Goru, čak i da je deset evra. Sreća samo što su u pitanju naši stalni klijenti koji se odlučuju za zamjenska putovanja iduće godine, jer trenutno nismo u mogućnosti da bilo kome vraćamo novac – rekla je direktorica turističke agencije “Istra travel” u Doboju Sretenka Ristić navodeći da dio klijantele za odmor bira Trebinje i domaće banje.

U agenciji “Hepi travel” u Bijeljini kažu da ih je odluka Crne Gore pogodila mnogo više od poteza Hrvatske jer Semberci inače ne biraju Hravatsko primorje.

– Imali smo značajan broj rezervacija za Crnu Gore koje smo otkazali. Stranke imaju mogućnost da im vratimo novac ili da izaberu zamjensko putovanje koje će se realizovati kada se steknu uslovi, i za to se uglavnom odlučuju. Očekujemo da će državljani BiH od 1. jula moći u Grčku, za koju ima zainteresovanih ali ne u velikom broju kao prethodnih godina – kazala je referent prodaje u “Hepi travelu” Sofija Stevanović i dodala da i u Bijeljini postoji veliko interesovanje za vaučerima, te da građani uglavnom biraju Trebinje, “Banju Vrućicu”, Nacionalni park Sutjeska i Višegrad.

Da ovih dana vlada veliko interesovanje za Neum potvrđuju hotelijeri i vlasnici privatnog smještaja u tom gradu koji tvrde da nikada nisu imali toliko upita kao ovoga ljeta.

Izuzeci

Nadležni u Hrvatskoj pojasnili su da postoje izuzeci od novog režima na granicama, te da u samoizolaciju ne moraju oni koji zbog prirode posla dolaze u Hrvatsku, poput prekograničnih radnika. U izuzetke se ubrajaju i oni koji iz četiri zemlje regije dolaze zbog sahrane ili brinu o starijem članu porodice, kao i oni kojima je neophodna hitna medicinska pomoć te prevoznici. U karantin  neće ni putnici koji tranzituju kroz Hrvatsku.

Klub hrvatskih delegata Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona juče je izrazio protivljenje odluci Hrvatske o novom režimu na prelazima sa BiH, te pozivao vlasti u Zagrebu da preispitaju taj potez.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila