Početna BiH Dolazi vrijeme kada će se zlatom plaćati dobar prosvjetni radnik

Dolazi vrijeme kada će se zlatom plaćati dobar prosvjetni radnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Materijalni status prosvetnih radnika mnogo je doprineo da se na nas gleda sa određenom dozom omalovažavanja i prezira, a zna se koliku vrijednost ima obrazovan i kulturan čovjek. Opstanak nacije i funkcionisanje društvenih tokova ne može bez obrazovanja i kulture.

Ovo za Srpskainfo kaže Slavica Malić, predsjednica Samostalnog sindikata srednjih škola Republike Srpske.

Ovaj sindikat u svome članstvu ima 13 srednjih škola iz Republike Srpske, kao i 400 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Više od decenije se borimo protiv bolne i strašne nepravde koja je nanesena prosvjeti. Naime, i pored nedavnog povećanja plate prosvjeti od osam odsto, mi i dalje, kada je u pitanju visoka stručna sprema, imamo gotovo najniža primanja u RS. O čemu je riječ – koeficijent prosvjete je 11,82, a cijena rada je 100 КM. Plata prosvjetnog radnika je 1.182 КM i ona u sebe uključuje topli obrok i regres. U stvari, i dalje su Zakon o radu i Zakon o platama u RS nekomplementarni – objašnjava Malićeva.

Na nedavno održanom sastanku odbornika srednjih škola, koje su članice Samostalnog sindikata srednjih škola Republike Srpske, i predsjednice Slavice Malić, razgovarano je o današnjim načinima sindikalne borbe i ciljevima SSSŠ.

Sindikat izdvaja 4 ključne stavke, odnosno, zahtjeva koji se, kako tvrde, nakon decenijskog potraživanja, moraju ispuniti:

  1. da se koeficijent prosvjete i cijena rada izjednači sa drugim budžetskim korisnicima;
  2. da se topli obrok i regres izdvoje iz plate ( Zakon o platama treba da je saglasan sa Zakonom o radu);
  3. da se razredno starješinstvo plati 5 odsto u odnosu na platu;
  4. da se prosvjetnim radnicima isplaćuju jubilarne nagrade.

– Loša ekonomska i kulturna politika u RS mnoge područne škole je zatvorila ili su ostale sa dvoje-troje đaka, mnoge srednje škole ne mogu popuniti svoje kapacitete. Vrlo je složena i teška problematika u srednjim školama i o njoj smo nedavno razgovarali sa ministrom prosvjete, ali mi želimo da ovo istaknemo – ministarstva ne treba da obećavaju niti da objašnjavaju nego da realizuju, urade. U RS ima dovoljno intelektualaca koji će da objašnjavaju, a vlast treba da čini. To nečinjenje prazni RS. Prosvjetara ima trenutno na birou, ali smo svjesni činjenice da malo studenata upisuje prosvjetne smjerove i bojimo se da će ubrzo doći vrijeme kada će se zlatom plaćati dobar i obrazovan prosvjetni radnik. U obzir ne uzimamo fakultete koji se završe za dvije godine ili kraće i koji degradirajui znanje i dostojanstvo prosvjete – navodi Malićeva.

Ona kaže da Samostalni sindikat srednjih škola, prije svega, želi da, bez obzira koje partije i koalicije formiraju vladu RS, kroz ravnopravan dijalog i argumentovano pregovaranje s Vladom i ministrima ostvaruje interese svog sindikalnog članstva.

– Ovaj Sindikat je demokratska organizacija, nezavisna od političkih stranaka i konfesija, koja na legitiman način pokušava vratiti i održati ugled i dostojanstvo prosvjetnom radniku, a samim tim graditi kulturu i kulturnopolitički model Republike. Jasno je objema stranama da bez tog modela nema  napredne države – poručuje Malićeva.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila