Početna BiH Đoković od početka profesionalne karijere zaradio 490 miliona $

Đoković od početka profesionalne karijere zaradio 490 miliona $

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski teniser Novak Đoković od početka profesionalne karijere 2003. godine, od nagrada, sponzorskih ugovora i bonusa, zaradio je ukupno 490 miliona dolara, što ga čini ubedljivo najplaćenijim srpskim sportistom svih vremena, ispred Vlada Divca, Predraga Stojakovića, Ane Ivanović…

Novak je sa ovom sumom i među 50 najbogatijih sportista svijeta svih vremena, a kad su u pitanju teniseri, ispred njega su samo Rodžer Federer (675), Andre Agasi (570) i Rafael Nadal (520)!

Prvi reket svijeta i aktuelni šampion Vimbldona, Ju-Es opena i Australijan opena uveliko je prestigao Rodžera Federera po zaradi od turnira. Naš as je od nagrada skupio 128.791.695 dolara, osam više od Švajcarca. Ipak, Federer je ukupno zaradio 675 miliona dolara zahvaljujući mnogo jačim sponzorskim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, ovaj odnos mogao bi da se promijeni u korist Srbina, jer je Rodžer na zalasku karijere, dok Novak proživljava najbolje dane poslije spektakularnog povratka u sam vrh.

NAJBOGATIJI SRPSKI SPORTISTI

  • 1. Novak Đoković 490 miliona
  • 2. Vlade Divac 200 miliona
  • 3. Predrag Stojaković 180 miliona
  • 4. Ana Ivanović 170 miliona
  • 5. Nikola Jokić 150 miliona

(sume su u američkim dolarima; navedena je ukupna zarada tokom karijere od plata, bonusa, sponzorskih ugovora i ulaganja)

Tome u prilog ide činjenica da Nole iz godine u godinu zarađuje sve više od sponzora. Procjenjuje se da će mu ove sezone marketing donijeti blizu 40 miliona dolara.

Što se nagrada od turnira tiče, počeo je 2019. osvajanjem Australijan opena, što mu je donijelo skoro tri miliona dolara. Zasad je finansijski najuspješnija godina u Novakovoj karijeri bila 2015, kada je od nagrada i sponzora zaradio više od 50 miliona dolara.

Uprkos tome što je stekao bogatstvo koje većina ljudi ne može ni da zamisli, Novaka šira javnost smatra za skromnog momka kojeg milioni nisu promijenili.

Zaradu, osim na nekretnine, automobile i jahte, troši i na svoju fondaciju, koja za cilj ima da omogući kvalitetno obrazovanje najmlađim stanovnicima Srbije. Takođe, ulaže i u restorane, kojih ima nekoliko u Beogradu i jedan u Monte Karlu, a kako tvrdi, novac mu služi kao sredstvo za kvalitetan život.

“Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju ni svoj život kroz pare. One su za mene sredstvo za obezbeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga”, rekao je Đoković jednom prilikom.

(srbijadanas.com)

ASHA prodaja vozila