Početna Sport Đoković: Ako još budem pričao o uslovima, skočiće mi na grbaču!

Đoković: Ako još budem pričao o uslovima, skočiće mi na grbaču!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak Đoković ipak neće moći da ponovi uspjeh iz 2016. takozvani “Novak slem” jer je od njega u polufinalu u Parizu bio bolji Dominik Tim.

Poslije dva dana igre i brojnih prekida zbog kiše i lošeg vremena, meč je završen poslije 253 minuta igre pobjedom Austrijanca od 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5.

Šteta za Novaka, imao je svoje prilike, ali poraz mu je očigledno jako teško pao. Nedugo pošto je završio meč, stigao je na pres konferenciju gdje je srpskim novinarima rekao šta mu je na srcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primijetno je bilo da je Đoković tokom cijelog meča sa Timom daleko više išao naprijed na mrežu, pokušavao volejima da riješi stvari. Na pitanje je li to bio dio strategije, rekao je da sve što smo vidjeli nije imalo veze sa taktikom zbog katastrofalnih uslova za igru.

– Ne znam, pravo da vam kažem, šta je taktika na ovakvim uslovima, pogotovo juče. To je stvarno preživljavanje, ubaciti jednu loptu više od protivnika u teren i pronaći način da dobiješ poen. Ovi uslovi… Ne znam da li sam ovako nešto doživio ijednom u životu. Vjerovatno samo jednom, protiv Davida Ferera u polufinlu US Opena 2012. Tada sam izgubio jedan set i onda su prekinuli meč i odložili za sutradan. Ovi uslovi su stvarno… Ovako nešto na šljaci nisam doživio nikada. Opet, čestitke Timu koji je uspio da ostane psihički snažan, tvrd, stabilan kada je bilo potrebno, on je ubacio loptu kako je trebalo u teren, sa puno rotacije i spina. Posljednji gem imao sam nekoliko prednosti i 30:15, kada sam izgubio meč. Ubacivao sam sve prve servise, on je nekako vraćao sve sa dubokim spinom i rotacijom i izbacivao me potpuno sa terena. Prosto, sa te strane iz koje je on igrao posljednji gem, minimum je tri puta lakše nego sa druge, ako ste primijetili, 90 odsto brejkova se dogodilo kada je igrač bio na toj strani. Tako da je bilo mnogo lakše igrati odatle – kaže Đoković.

Ostaje žal što je propustio brojne prilike za povratak u meč.

– Bio sam blizu uzimajući u obzir da sam bio u zaostaku tokom cijelog meča. Uspio sam da se vratim, prvi put kad smo danas izašli na teren igrao sam dobro, i sad ovaj posljednji prekid. Nažalost, napravio sam nekoliko grešaka u ključnim trenucima, izgubio sam gem i on je meč završio vinerom. Svaka čast – dodao je svjetski broj jedan.

Novak je upitan i postoji li neka procedura da se igrači kontaktiraju prije meča kada su ovako teški uslovi. Prije njega i Tima po lošem vremenu igrali su i Federer i Nadal.

– Nema procedure… U suštini, zavisi. Ako je u pitanju jaka kiša, pljusak, tu je logično da se teren zatvara zato što ne žele da štete i škode terenu i naravno to je nešto što odlaže meč. Što se tiče vjetra, tu nema nekih preciznih pravila, meni je supervizor juče rekao da dok god neki objekat, predmet, štagod ne uleti na teren i ne postane opasno po ljude i igrače, onda se igra. U prvom gemu meča je uletio kišobran, za malo nije povrijedio čoveka na tribinama. Oni su odlučuli tako.. Ali znate šta, vi morate da uzmete u obzir i veličinu ovog turnira. Za njih je odlaganje meča za jedan dan nešto što je ogroman trošak. Tako da tu ima mnogo više biznisa nego sporta i ono što žele igrači i što je dobro za sport, što je dobro za samu igru. Nije im to prioritet i ne samo u tenisu, nego u svim komercijalnim, globalnim sportovima, mnogo se više pažnje usmjerava na vrijednost karte nego na to kako se igrači osjećaju na terenu. Ali dobro, to je tako kako jeste, prihvatam to, moram, dio sam sporta koji volim i igram na profesionalnom nivou i takmičim se. Nije ni prvi ni posljednji put ni meni ni nekom drugom igraču da smo dio takve situacije – poručio je šampion Melburna.

Jasno je da su uslovi za igru bili loši, Novak kaže je je rana još svježa i da ga poraz boli.

– Ne znam.. Toliko je daleko sljedeća godina, ne razmišljam o njoj. Tek sam došao sa terena i izuzetno sam razočaran. Boli poraz protiv top igrača u završnici jednog Grend slema. Šteta je. Sve što sam rekao o uslovima, rekao sam, dovoljno je, jer će vjerovatno da mi se “nabace” na grbaču zašto sam ovo ili ono rekao. To mi se stalno u karijeri dešava, tako da je bolje ovdje da završim – zaključio je Đoković.

Srpska Cafe

ASHA prodaja vozila