Početna BiH Dok požari bjesne: EUFOR tvrdi da nema opremu

Dok požari bjesne: EUFOR tvrdi da nema opremu

EUFOR je spreman da pruži podršku protivpožarnim službama u Bosni i Hercegovini, tako što bi obavio izviđanje terena iz vazduha kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno, saopštili su danas.

Povodom pisma Željka Komšića, EUFOR je potvrdio da je komandant EUFOR-a primio zvanično pismo od jednog člana Predsjedništva BiH u kojem se od EUFOR-a traži angažman njihovih resursa, ukoliko su na raspolaganju, kako bi pomogli u suzbijanju šumskih požara u zemlji.

“Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 VS UN, glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu sa tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz vazduha”, saopšteno je.

Međutim, kako su dodali, EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protivpožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno.

(Agencije)

ASHA prodaja vozila