Početna Prijedorski region “Dogs Trust” posudio Sanskom Mostu opremu za humano hvatanje pasa

“Dogs Trust” posudio Sanskom Mostu opremu za humano hvatanje pasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fondacija “Dogs Trust” pozajmila je sredinom decembra opštini Sanski Most opremu za humano hvatanje kako bi ova lokalna zajednica mogla na human način da steriliše napuštene pse

Iz Fondacije su reagovali na tekst “Nezavisnih” u kojem stoji da je “Šinterska služba, koja djeluje u sklopu JKP “Sana” i nadležna je za problem pasa lutalica, opremljena novom i funkcionalnom opremom”, te da je oprema “nabavljena sredstvima općinskih vlasti i u saradnji s Fondacijom ‘Dog trust’, koja svoje sjedište u BiH ima u Sarajevu”.

U “Dogs Trust” navode da su od opštine Sanski Most nedavno dobili upit za doniranje opreme, te da su odlučili da opštini posude ovu opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naša predstavništvo u BiH za cilj ima da u skladu sa svojim kapacitetima i misijom pruži savjetodavnu i tehničku podršku onim lokalnim vlastima koji su opredijeljeni da problem napuštenih pasa riješe humano, sistemski i zakonski. Sanski Mosta je jedan od rijetkih gradova u BiH koji je još 2013. godine ostvario saradnju vezanu za humano rješavanja problema napuštenih pasa i sa projektom integriranog razvoja zajednica koji je zajednička inicijativa UNDP-a BiH i švicarske vlade sa kojima predstavništvo takođe sarađuje”, naveli su iz “Dogs Trust-a” i dodali:

“Ponukanui navedenim, odlučili smo im korišteni set opreme za humano hvatanje pasa posuditi s ciljem da time podržimo inicijativu za provođenje akcija uhvati-steriliši-vakciniši-vrati koja je najefikacija humana metoda suzbijanja populacije novih pasa koja bi završila napuštena na ulici”.

Dodali su da je opština dužna raditi na rješenju pitanja napuštenih pasa isključivo u okviru Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH što će, nadaju se, verifikovati i nadležne inspekcije, jer u protivnom set ne bi ni dobili.

“Od opštine, koja nam je prethodno dala garancije da će sve aktivnosti provoditi u skladu sa Zakonom, smo tražili da se očituju u vezi sa ovim pitanjem. Predstavništvo će u skladu sa svojim mogućnostima pratiti način upotrebe posuđene opreme i adekvatno reagovati.

Reagujući na naš tekst objavljen pod naslovom “Šinteri dobili novu opremu”, iz predstavništva navode da je upotrijebljena riječ “šinter” neadekvatna za zakonsko rješavanje ovog pitanja, te da je sistem rada koji se veže uz ovaj izraz nezakonit još od usvajanja pomenutog Zakona 2009. godine.

ASHA prodaja vozila