Početna Crna hronika Dodiku uručen poziv u Tužilaštvo BiH

Dodiku uručen poziv u Tužilaštvo BiH

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, dobio je poziv Tužilaštva BiH da da iskaz u predmetu „Pavlović banka“, tačnije o tome kako je kupio vilu na Dedinju u Beogradu daleke 2007. godine, saznaje „Avaz“.

 

Brojni svjedoci

Iako je ova afera godinama gurana pod tepih, istraga je nedavno ponovo intenzivirana.

Potvrđeno nam je da je saslušano na desetine svjedoka i prikupljeni su brojni materijalni dokazi, kako iz BiH tako i Srbije.

Osim toga, saznajemo da je Dodik već odbio prvi poziv za ispitivanje u ovoj instituciji, ali ga je opravdao obavezama koje je imao kao član Predsjedništva.

Nedavno mu je poslan novi poziv, što znači da bi lider SNSD-a, koji prezire rad bh. pravosuđa, u narednim danima morao doći u Tužilaštvo BiH i dati iskaz.

 

Riječ je o postupku koji godinama zanima bh. javnost i tužioci su konačno došli do čvrstih dokaza.

Dodik je vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, međutim, kako se na kraju ispostavilo, kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, tačnije 27. juna 2008.

 

Pečat Vlade

Osim toga, utvrđeno je da je zahtjev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Dodik je ratu za sporni kredit, u iznosu nešto višem od 9.000 KM, navodno davao u kešu, a vjeruje se da je za tu vrstu posla angažirao tadašnjeg vozača.

 

Nešto rovare protiv mene

– Želim da kažem da su do mene došle informacije da službenici Američke ambasade “rovare” po Tužilaštvu i traže podizanje optužnice – kazao je Dodik početkom godine na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Avaz