Početna Politika Dodik tvrdi: U BiH se mladi masovno vraćaju

Dodik tvrdi: U BiH se mladi masovno vraćaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna i Hercegovina stoji u redu i moli za ulazak u Evropsku uniju, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali ukazao da Evropska unija postavlja iznova nove uslove i više nema onaj entuzijazam za proširenje koje je imala.

Dodik je istakao da iako je zapadna Evropa, prije svega Njemačka, zainteresovana za mlade, obrazovane ljude iz BiH i oni masovno odlaze u te zemlje, ipak veliki broj njih, kako tvrdi Dodik, vraća se u Bosnu i Hercegovinu.

– Danas su te granice otvorene i danas oni djeluju kao usisivač za mnoge naše mlade i stručne kadrove koje umjesto da mijenjaju naše društvo i vrše pritisak na promjene i reforme, lakše se odlučuju da sjednu i odu u zapadnu Evropu jer im se tamo putem interneta nudi idealno društvo u kome samo treba da stignu i tamo ih čeka med i mlijeko, što naravno, nije tačno. Da nije tačno govore mnogi koji se vraćaju i smatraju da u našim društvima mogu da naprave daleko veći uspjeh nego što to mogu da naprave sada na zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefik Čaferović,član Predsjedništva BiH,je rekao da je BiH opredjeljena za EU i NATO.

– BiH ima opredjeljenje da postane članica Evropske unije i NATO saveza. Unutar Bosne i Hercegovine postoje neka neslaganja, ali institucije su donijele odluke koje su danas važeće, rekao je Džaferović.

Sva tri člana Predsjedništva naglasili su da je u nabavci vakcina protiv virusa korona zakazao Kovaks mehanizam. Član Predsjedništva Željko Komšić izrazio je zahvalnost svim zemljama koje su u tim teškim momentima pomogle Bosni i Hercegovini.

“Prije svega, donacijama, a onda i vakcinacijom našeg stanovništva izvan BiH“, rekao je Komšić i podsjetio da građani BiH mogu da se vakcinišu u Srbiji kao i državljani te zemlje.