Početna Politika Dodik nakon sastanka s Vučićem: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir

Dodik nakon sastanka s Vučićem: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH obratio se novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upoznao sam predsjednika Aleksandra Vučića o situaciji u BiH.

– Naravno da smo razgovarali o aktuelnoj situaciji. Ja sam predsjednika Vučića upoznao sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini. Vidimo da su neki naši međunarodni partneri mnogo zainteresovani i zabrinuti vezano za skorašnje odlučivanje na Savjetu bezbjednosti oko statusa misija Althea u BiH, koje se svake godine na sjednicima Savjeta bezbjednosti definiše. Djelimo zajednički stav da misija Althea treba odobriti na Savjetu bezbjednosti njeno dalje funkcionisanje. Mi smo o tome upoznali naše prijatelje i ranije, upoznali smo sve one koji su zainteresovani za tu situaciju, a odluka na Savjetu bezbjednosti će biti onakva kako to učine članovi Savjeta bezbjednosti. Upućujem ih na međusobni dogovor i nemamo ništa protiv da odluka bude ista ona kao i prošle godine – rekao je Dodik.

Odnosi u BiH su kulminirali

Situacija u BiH je vrlo složena, istakao je.

– Kulminacija raznih događaja iz prošlosti, situacija u kojoj Ustavni sud oduzima zemljište RS, nakon ranijih odluka da nam promijene grb, da unište sve da zamrznu imovinu RS doveli su do ove situacije. U odluci Ustavnog suda, gdje imaju tri stranca i dva Bošnjaka koji čine većinu, pet od devet i oni donose razne odluke. Današnje stanje je takvo da se u BiH RS kao strana potpisnica svih strana Dejtonskog sporazuma, pa i aneksa 4 Ustava BiH je razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta i naravno šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji – kazao je Dodik. 

– Mnogo stvari, kao i nekih stvari nametanja Visokog predstavnika, kao i onih lateralnih odluka da se učestvuje na Generalnoj skupštini UN-a bez saglasnosti Predsjedništva i niza drugih sastanaka gdje se odlazilo mimo političkih stavova, pa sve do samovoljnog otkazivanja vježbe OS i Vojske Srbije koja je bila pedantno pripremljena i dovedena do same realizacije kulminirali su odnosi u BiH do mjere da se oni moraju rješavati na pravi način ili, naravno, da ta zemlja neće uspjeti funkcionisati – dodao je.

Pod pritiskom smo ukinuli vojsku RS-a

Rekao je da Vučić odlično poznaje situaciju u BiH.

– Ja sam upoznao predsjednika, mada je on veliki znalac u detalje, da je RS gotovo u nemogućoj situaciji pritiska dala saglasnost da se ukine vojska RS i da se formiraju OS BiH. Za to postoji ugovor. Svi napori koji su dolazili da se to prenese u Ustav nisu uspjeli. Ustav ne prepoznaje nadležnosti BiH dobro.

Osvrnuo se i na nadležnosti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

– Nastavit ćemo se sa svojim aktivnostima, kako bismo došli do određenih najboljih procjena. RS je povrijeđena primjenom bezočne sile od strane međunarodnog faktora koji tamo funkcioniše, a na kraju smo dobili čovjeka koji se predstavlja Visokim predstavnikom, a nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN-a. Konfuzna situacija o kojoj niko ne želi da sjedne da pregovara i razgovara, nego se samo čuju galame. Ne samo iz Sarajeva, nego i one velike, o tome kako je situacija do te mjere zaoštrena. Ja sam rekao da nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za RS – dodao je Dodik. 

Teroristička organizacija

– Neki dan je ta bila sjednica VSTV-a. Šest Bošnjaka tužilaca je glasalo da se smijeni glavni tužilac koji je Hrvat. Ni jedan Srbin iz RS-a, ni jedan Hrvatnije glasao i to je ono što Bošnjaci čine u samom Sarajevu. Žele da ovladaju sudskom vlašću, ali i na rigorozan način primjenjujući silu. Naravno, imate sve one koji su odjednom počeli da galame i da prizivaju sankcije. Nije nepoznato da ja imam neku vrstu sankcija od Sjedinjenih Država. Mada mi nije jasno, jer tamo piše da ni jedan Amerikanac sa mnom ne smije da razgovara, a ja sam imao na desetine razgovora sa važnim Amerikancima u posljednje vrijeme – rekao je Dodik.

Problem su, kako je kazao „neki naši“, koji pokušavaju da šalju svoje velike poruke.

– 1999. godine bio sam u Vašingtonu, na sastanku kada je Holbruk odlučivao kako će se ovdje stvari odvijati. Tada je traženo da se SDS proglasi terorističkom organizacijom. Ja sam rekao da ukoliko to urade da ću napustiti sve dužnosti jer smatramda u mom narodu nema terorističkih organizacija. Da li zbog mene ili zbog nečeg drugog SDS nikad nije proglašen terorističkom organizacijom, ali je bio pod sankcijama. Čelnici SDS-a se danas utrkuju kako bi najavljivali sankcije meni i RS-u – rekao je Dodik.

Istakao je da je vrlo zadovoljan podrškom Vučića. Također rekao je i da je za to da u BiH mogu ostati snage EUFOR-a.

– Mi ćemo da sjednemo sa svima i da kažemo da ne smijemo dopustiti da nam se oduzme zemljište i šuma. Prvi korak bit će da odblokiramo rad institucija – rekao je.

Nemamo namjeru za rat

Ono što nosim odavde je da Srbija podržava mir, jer mir nema ni cijenu ni alternativu, naglasio je.

– Ako neko misli da prijetnjom rata s druge strane mi treba da predamo RS vara se. Mi nemamo namjeru ni za kakav rat ili sukob. Imamo namjeru da se borimo za naša prava zapsiana Ustavom BiH. Ono što pripada BiH neće biti dirnuto. To uporno govorimo ali nas niko ne sluša – rekao je Dodik.

– Prije 10 godina kada sam raspisivao referendum o pravosuđu u Banjoj Luci se pojavila Ketrin Ešton, prvi i jedini put. Potpisali smo zajedničku izjavu da uđemo u reformu i odgodimo referendum. Jedino što se desilo jeste da smo odgodili referendum. Stavri su samo postale još gore – rekao je Dodik.