Početna BiH Dodik najavljuje svoj politički kraj: Na kraju, bolje da odem časno

Dodik najavljuje svoj politički kraj: Na kraju, bolje da odem časno

Angela Merkel, Viktor Orban, Janez Janša i Josep Borrell samo su neki od lidera EU koji, po riječima premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke Milorada Dodika.

Istovremeno, zastupnici u Evropskom parlamentu glasno apeliraju na potrebu uvođenja sankcija Dodiku. Pozivi stižu iz Austrije, Holandije, Njemačke … Jasan stav iznijeli su i predstavnici zemalja članica NATO-a, kao i američke administracije koja sprema nove sankcije i u tome ima javnu podršku Velike Britanije.

U takvoj situaciji Milorad Dodik odlazi u Beograd kod Aleksandra Vučića od kojeg, kako sam priznaje, “ne traži podršku u cijelosti, ali očekuje razumijevanje”.

– Ja sam čovjek koji je uložio svoj politički život u ovo i značajan dio svog života. I nemam namjeru na kraju …, počeo je vidno iscrpljeni Dodik rečenicu, pa zastao:

– Mi je bolje, ako se ispune sve ove prijetnje o ovome, onome … čujem danas svašta o sebi. Bolje da odem časno i dostojanstveno, a ne da bude poltron i da budem neko ko je lomljiv.

Dodik je u najavi sankcija ovoga puta izostavio reći da bi to bio datum samostalnosti RS, kako je to tvrdio nekoliko dana ranije kada sankcije nisu bile toliko izgledne kako jesu danas.