Građani će na referendumu odlučiti o novom Ustavu RS, rekao je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na posebnoj sjednici NSRS o nadležnostima.

Dodik je u rekao da BiH ide u pravcu na koji Republika Srpska nije pristala.

– Entitetski parlamenti su ti koji predstavljaju istinski izvor stvarnog legitimiteta u BiH. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? – upitao je Dodik u Parlamentu RS.

– Ljute nas presude Ustavnog suda BiH. Morat ćemo pažljivo odmjeriti šta je naš entitetski interes i nećemo uvijek dobiti što želimo, ali ne smijemo odustati. Vjerujem da možemo ostvariti odgovor da se svi dobro osjećaju i da svi narodi napreduju – kazao je Dodik.

On je poručio da želi ono što je najbolje za Republiku Srpsku.

– Mora se omogućiti vraćanje ovlašćenja entitetima, a ne samo njihovo oduzimanje. Ovo je jedan od važnijih dana za Republiku Srpsku, dan u kojem će Srpska utvrditi način na koji ćemo se dalje kretati – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da RS smatra prilično odvažnim članom BiH.

– Srpski karakter je moguće promijeniti koliko i isušiti okean. Ne želim samo bolji aranžman za R. Srpsku, već isto tako i za BiH. Danas se suočavamo sa novim izazovima, jer ako ih ne riješimo, BiH će se raspasti, a R. Srpska krenuti ka izlazu – jasno je rekao Dodik.

On je ponovio da su potrebni razum i odgovornost da situacija ne ode u sukobe, koji ništa dobro neće donijeti.

– Dejtonski sporazum je regulisan aneksima, njih 11, koji su potpisali FBiH i Republika Srpska. A Republika BiH nikada nije priznata. Ta papirnata republika dodatno je okrnjena Vašingtonskim sporazumom – rekao je Dodik.

On je u svom govoru optužio Veliku Britaninu da već stotinu godina podriva Srbe, te iznio niz optužbi na račun novog britanskog izaslanika za Balkan.

Naglasio je da više nego ikada treba razumjeti i imati potreban razum da današnje stanje ne ode u sukobe koje ništa ne rješavaju te da su pokrenuli pregled prijenosa nadležnosti kako bi dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže.

– Narod će na referendumu, nakon rasprave, odlučiti o novom Ustavu RS – poručio je Dodik.

Dodik je kazao da je sljedeći korak usvajanje zaključka da nema konstitutivnih naroda te da bi tako lakše mogli BiH predati “muslimanima”. Referirao se i na formiranje Oružanih snaga BiH, tvrdeći da nije urađeno na ustavan način i da su jednine ustavne vojne formacije entitetske vojske.

– Ako smo imali pravo da damo saglasnost, imamo pravo da ih povučemo. Moja je sugestija da se povučemo i da ostavimo rok od šest mjeseci da se pokuša postići neki dogovor – poručio je.

Dodik je poručio da danas treba povući saglasnost, ali da to ne znači da će odmah doći do njihovog ukidanja te je ostavio mogućnost za razgovor o smanjenju broja pripadnika.

Predsjednik Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Žunić kazao je, obraćujući se poslanicima, da su RS-u godinama oduzimane ovlasti odlukama visokog predstavnika, Ustavnog suda i međunarodne zajednice.

– Došli smo do momenta da samo naivan političar može misliti da se proces oduzimanja nadležnosti neće desiti. Krajnje je vrijeme da oduzete nadležnosti budu vraćene RS u skladu s izvornim Dejtonom – poručio je.

Na posebnoj sjednici razmatraju se Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaracija o ustavnim principima.

O svim tačkama dnevnog reda predložena je objedinjena rasprava.